Terreurjeugd Bijlmer: gemeente Amsterdam krijgt bendevorming eindelijk door

Terreurjeugd Bijlmer: gemeente Amsterdam krijgt bendevorming eindelijk door

Het heeft wat granaten en kogelgaten gekost maar gemeente Amsterdam krijgt zo langzamerhand toch echt in de gaten waar het geweld vandaan komt en hoe lastig het is om er daadwerkelijk iets aan te doen. Nu hebben ze de bendevorming in de Bijlmer op het oog. Dat meldt Het Parool.

De situatie zoals die in het originele bericht geschetst wordt, doet denken aan de misdaadserie The Wire. Criminaliteit lijkt voor de Bijlmer-jeugd een aantrekkelijk of noodzakelijk pad om snel hogerop te komen. Het effect daarvan krijgt Amsterdam dagelijks voor de kiezen.

Maar nu dringt zo langzamerhand ook bij burgemeester Halsema door dat het niet om wat losgeslagen knaapjes gaat die stoer willen doen. Er is een heel cultuurtje ontstaan waar criminaliteit en geweld verheerlijkt wordt, waar je een 'snitch' bent als je alleen al met een agent praat en je om één zo'n verkeerde beweging al in diskrediet raakt. De vraag die opkomt bij de lokale overheid is: hoe doorbreek je zoiets?

Bij het zoeken naar antwoorden gaat het al snel mis. De genoemde mogelijkheden komen uit de koker van managers en consultants die de ballen verstand hebben van wat zich daar voordoet. Die zien sociaal-economische factoren en een statistisch significant risicopotentieel in plaats van een tot op het bot verrotte subcultuur.

Rechtse partijen willen preventief fouilleren, D66 en de ChristenUnie willen inleverpunten voor wapens en (politie-)ambtenaren zoeken hun heil bij 'uitstapprogramma's' (verraders) en buurtcentra. Halsema lijkt daar gelukkig weinig heil in te zien maar als dit het niveau van de oplossingen is, zie ik het somber in voor de Bijlmer en de gemeente als geheel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties