Column Jan Roos: Repressieve D66'ers, genderneutraal maandverband… lichtpuntjes worden schaars in ons donkere landje

Column Jan Roos: Repressieve D66'ers, genderneutraal maandverband… lichtpuntjes worden schaars in ons donkere landje

Jan Roos in zijn woning. Bron: Screenshot VNL video.

De moed zakt columnist Jan Roos zo ondertussen in de schoenen. Je kan in Nederland je kont niet keren, of een opportunistische D66-bestuurder verkoopt wel weer ergens leugens of hypocrisie. Of je krijgt rare fratsen dat maandverband 'genderneutraal' gemaakt moet worden. "Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat ik gevangen ben in een draaikolk van gekkigheid. Want laten we eerlijk zijn, de lichtpuntjes beginnen steeds schaarser te worden in ons donkere landje," aldus een sombere Jan.

Elke week lijken we verder af te zakken. Tenminste: zo voelt dat voor mij. Misschien ben ik depressief. Dat zou heel goed kunnen, maar het zijn niet mijn donkere gedachten die mij het gevoel geven dat we op het punt zijn gekomen dat dit land een openbare inrichting is geworden. Het zijn de berichten die je dagelijks om de oren vliegen. Vroeger was geluk nog heel gewoon, maar met de intrede van mijn maatschappelijk engagement veranderde dat gevoel. Ik begreep dingen niet meer. En nog niet. Maar waar ik het eerst vermakelijk vond om het te zien begint mij steeds meer het gevoel te bekruipen dat ik gevangen ben in een draaikolk van gekkigheid. Want laten we eerlijk zijn, de lichtpuntjes beginnen steeds schaarser te worden in ons donkere landje. En soms kan ik daar gewoon niet meer tegen.

Neem nou Sophie in 't Veld, de eeuwige fractievoorzitter van D66 in het Europese Parlement. Die vrouw zegt zonder knipperen tegen de BBC dat er een tweede Brexit-referendum in Groot-Brittannië nodig is omdat dat in “everybody's interest” is. Oftewel, ze denkt dat de remainers gaan winnen. Wat is dat in hemelsnaam voor een plat opportunisme? Toen Nederland 'nee' zei bij het referendum over de Europese Grondwet luisterde D66 niet. Toen Nederland 'nee' zei bij het referendum over het associatieverdrag met de EU en Oekraïne luisterde D66 niet. Toen Nederland nee zei bij het referendum over de Sleepwet luisterde D66 niet. Liever gezegd: ze hebben haastig het raadgevend referendum de nek omgedraaid, omdat het volk steeds het verkeerde antwoord gaf. Maar nu D66 ziet dat ze in Groot-Brittannië mogelijk het goede antwoord gaan geven zijn ze weer voorstander. En maar jammerhouten over populisme.

Of wat denk je van het fake news-onderzoek van In 't Velds partijgenote Kajsa Ollongren? Volgens de minister van Binnenlandse Zaken was er sprake van buitenlandse inmenging tijdens de verkiezingen. Wat bleek? Totaal onwaar. Let wel: deze mevrouw is ook de baas over onze veiligheidsdiensten. Ze liegt dus glashard over beïnvloeding van verkiezingen zonder consequenties. Het was overigens dezelfde Ollongren die het referendum afschafte. Over beïnvloeding van de democratie gesproken. Wat overbleef in het politiek gekleurde onderzoek dat media die het overheidsverhaal klakkeloos overschrijven fantastisch zijn en media die dat niet doen, zoals DDS, heten junk news-verspreiders en fake news-fabrikanten te zijn. George Orwell zou het niet hebben kunnen verzinnen.

Nu we het toch over 1984 hebben. Na de boerenopstand vloog er weer wat fake news vanuit het ministerie richting de burger. Het was vanaf heden verboden om met trekkers op het Malieveld te demonstreren, want anders zou de parkeergarage die eronder ligt instorten. Flagrante onzin, maar de elite was zo geschrokken van al dat volkse kabaal dat ze dit soort hilarische onzin denkt te kunnen verkopen om hun macht te beschermen. Natuurlijk lachwekkend, maar het geeft wel de rotte geur van repressie aan.

En toen ik na al deze afkalving van onze democratie onder ogen kreeg dat maandverband genderneutrale verpakking krijgt zakte ik dieper in mijn depressie. Waar komt verdomme dat bloed dan uitlopen, schreeuwde ik nog uit. Maar ik wist dat het niet meer hielp. Want er is er namelijk eentje enorm ongesteld. Ik.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties