Column Jan Roos: Zijlstra en Rutte geloven dat de euro mislukt is, maar spelen het Brusselse spelletje tóch mee

Geen categoriemrt 31 2017, 12:00
“Zou je niet iets in de landelijke politiek willen doen. Ik kan wel een rechts-liberaal met ballen gebruiken die niet alleen maar ja en amen zegt.” Met deze vraag van Halbe Zijlstra werd ik zo'n twee jaar geleden voor het eerst serieus benaderd om in de Tweede Kamer te komen.
Het gesprek, op het terras voor ons parlement, ontstond door een weddenschap die ik van hem had gewonnen. Zijlstra zou fractievoorzitter van de VVD worden, zo wist ik uit betrouwbare bron. Maar Halbe ontkende dat voor de camera van PowNews en zo wist ik hem een fles goede rode wijn te ontfutselen. Mijn interesse voor de landelijke politiek was na deze invitatie in één klap serieus geworden. Enfin, u weet hoe dat is afgelopen.
Maar dit was niet het enige wat ik van deze ontmoeting herinner. De eerlijkheid en openheid van Zijlstra verbaasde mij nog het meest. Zo bevestigde hij dat de multicuturele samenleving een drama is, de islam een gevaar, de integratie totaal mislukt, de EU een ondemocratische moloch en de Euro onhoudbaar. En juist dat laatste onderwerp kwam deze week in het nieuws. Financieel journalist Arno Wellens schreef in zijn boek Het Euro Evangelie dat Zijlstra hem in 2015 voorspelde dat er een einde aan de Euro zou komen. In dezelfde periode als tegen mij verkondigde Halbe dus ook tegen anderen dat de Europese munt mislukt was.
Zo zie je maar dat de VVD niet alleen in verkiezingstijd met “rechtse” praatjes komt. Ook achter gesloten deuren of met een paar glazen wijn op het terras zien de rechts-liberalen af en toe de werkelijkheid onder ogen. Dat is fijn om te weten. Maar wat tegelijkertijd natuurlijk verschrikkelijk is, is dat ze totaal niet handelen naar die werkelijkheid. Onder Zijlstra en VVD-premier Rutte wordt mooi weer gespeeld over de situatie van de Euro en zet Nederland standaard zijn handtekening bij het kruisje in Brussel. De minister van financiën in kabinet Rutte II (Jeroen Dijsselbloem) was zelfs, naast zijn Nederlandse functie, hoofd van de Eurogroep. Zijn belangrijkste taak in die functie? Er alles aan doen om de munt levend te houden. Dit terwijl de patiënt volgens de fractievoorzitter van de VVD al lang en breed overleden was.
Staat Halbe Zijlstra alleen in de partij met zijn commentaar op het onzalige plan om verschillende soorten economieën aan elkaar te plakken met een munt en daarbij behorende rente? Nee, dat staat hij zeker niet. Niet van de minste krijgt hij bijval. Mark Rutte ziet ook geen toekomst voor de Euro. Dit heb ik vernomen van een betrouwbare bron dichtbij onze premier. De leider van het land handelt dus niet in het landsbelang, zelfs niet in het partijbelang, maar alleen in het eigen belang. Want afhaken in Brussel is bijzonder slecht voor zijn carrière. Dat Rutte trots is op zijn gebrek aan visie wisten we al, maar dat hij tegen eigen beter weten in maar door blijft gaan met het verdedigen van een mislukt project geeft de flexibiliteit van zijn ruggengraat aan. Die van een tuinslang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten