shutterstock 1639591132

Coronavirus zet EU onder druk! Duitsland, Frankrijk en Tsjechië zeggen over mondkapjes: 'eigen volk eerst'

Geen categoriemrt 06 2020, 18:00
EU-landen laten steeds meer hun ware aard zien nu het coronavirus écht op stoom begint te komen. Dat samenwerken is allemaal leuk en aardig, tot er schaarste dreigt te ontstaan. Duitsland, Frankrijk en Tsjechië houden daarom de mondkapjes mooi voor zichzelf: 'eigen volk eerst'.
Minister Hugo de Jonge zegt dat Nederland meer sterfgevallen door het coronavirus te verduren zal gaan krijgen. En in de Volkskrant zegt men dat EU-landen verwachten dat zo'n beetje heel Europa de komende weken bezaaid zal zijn met brandhaarden zoals in Italië. Het RIVM is zich vooral bezig met of iedereen zich nog wel aan hun richtlijnen houdt en maar liefst drie EU-landen kiezen dus inmiddels eieren voor hun geld.
De ministers van Volksgezondheid zijn het eens over wat ze in deze fase van de virusuitbraak te wachten staat: het indammen en verlangzamen van de verspreiding. Dan helpt het (voor zover mondkapjes überhaupt helpen) dat er genoeg mondkapjes zijn in gebieden waar uitbraken zijn. Maar daar willen Duitsland, Frankrijk en Tsjechië niets van weten! Ze zeggen per aanvraag te bekijken of ze zullen leveren of niet (dikke kans van niet dus).
De paniek neemt dus langzaam maar zeker de overhand. Als het coronavirus echt overal van die brandhaarden ontwikkelt, zal de druk, en dus de paniek, nog veel verder toenemen. Het aantal overlijdens zal niet eens het grootste probleem zijn. Maar puur de overbelasting van het zorgsysteem en de economische dreun die er ook uit voortvloeit, lijkt mij een behoorlijke stresstest voor de hele EU. En de eerste scheurtjes zijn nu al zichtbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten