D66 en PVV blijven laag staan in de peilingen: effect Pechtold vs. Wilders is uitgewerkt

Geen categoriemei 06 2018, 12:00
Nog geen eens zo lang geleden hielden Alexander Pechtold en Geert Wilders elkaar overeind. De debatten tussen Wilders en Pechtold stonden symbool voor de kosmopolitische elite in Nederland en het 'gewone volk'. Twee mensen die twee grote groepen representeerden in het politieke discours. Nu lijkt dat effect uitgewerkt, want in de nieuwste peiling van De Hond blijven de twee partijen op zwaar verlies staan.
Peiling Zetels 6 mei
In het tabel staat ook de vergelijking met het zetelaantal in 2006 en de peiling van mei in 2007. Waar u naar moet kijken is die van mei in 2018. Dit aantal is exact hetzelfde als de peiling van vorige week, dus geen verschuivingen. Forum voor Democratie lijkt een blijvende impact te hebben op de achterban van de PVV, maar aangezien het niet verder zakt, ziet u ook dat er een vast deel is van de bevolking dat PVV blijft stemmen.
Voor D66 is dat natuurlijk anders, want die lijkt vooral zetels te verliezen aan GroenLinks, dat ook bekend staat als een kosmopolitische eurofiele partij. Daarnaast heeft D66 veel aan vertrouwen verloren, omdat stemmers de invloed van D66 niet goed herkennen in het uitgevoerde beleid. Ik hoop dat bij de volgende verkiezingen het zetelaantal van 2006 wordt bereikt voor onze sociaal-liberalen.
GroenLinks lijkt, net als je kan zien in Amsterdam, de status van D66 overgenomen te hebben als 'gematigde partij' voor de elite van het land. Dit zegt natuurlijk ook weer iets over de polarisatie van het land, als GroenLinks de rol van D66 overneemt. De ex-communisten van GroenLinks bereiken hierdoor dus de massa en dat gaat niet veel goeds opleveren.
Alexander Pechtold heeft een nieuw effect willen creëren door Thierry Baudet aan te wijzen als de nieuwe Wilders, maar ook dit lijkt niet meer voor hem te werken. Het is dan oude wijn en nieuwe zakken en dat merkt iedereen. Pechtold is als merknaam gewoon uitgewerkt en misschien Wilders ook.
Hieronder kunt u de botsing zien tussen Pechtold en Wilders in het Dividenddebat. Het druipt ervan af dat het passé is en vooral clichématig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten