D66-hippies willen ons leger "flink vergroenen": Defensie moet elektrische vrachtwagens en zonnepanelen kopen

Geen categoriefeb 27 2018, 16:00
D66 denkt dat de Nederlandse Krijgsmacht een soort padvinderij is, en de luxe heeft zich uitgebreid te gaan zitten buigen over duurzaamheidsvraagstukken. Stelletje rare hippies.
Als het aan D66 ligt gaat het Nederlandse leger 'vergroenen'. En nee: dan gaat het niet om het aanpassen van de camouflagekleur op de soldatenuniformen, maar om beter op het milieu letten. Onze defensie is natuurlijk wel een beetje een rechtse hobby, dus D66 wil als compromispartij het wel een beetje verlinksen. Ook linkse partijen moeten van onze jongens kunnen houden: dat is wel zo genuanceerd. En hoe kan je dat beter doen door onze soldaten even af te leiden van het alledaagse militaire gebeuren, en ze in te zetten als de strijders voor een groene en betere samenleving?
Dat is althans wat D66-Kamerlid Salima Belhaj wil. Ze dient een initiatiefnota in om het leger te "vergroenen". Zo moet er minder worden gereden met vervuilende vrachtwagens, mogen maaltijden niet meer worden ingevlogen en moeten er tijdens missies zoals in Mali zonnepanelen worden geïnstalleerd. Lees maar mee:

"Een milieuvriendelijk leger kan effectiever en veiliger operaties uitvoeren, aldus Belhaj. “Bij militaire missies zijn nu veel fossiele brandstoffen nodig. Denk aan alle generatoren die elektriciteit voor een kamp met airconditioning opwekken en de brandstof voor voertuigen. Dat kost niet alleen een hoop geld, de aanvoer naar de kampementen brengt ook risico’s met zich mee voor de missie.”

Als voorbeeld van hoe het niet moet, noemt Belhaj de vorig jaar gedane aankoop van tweeduizend nieuwe vrachtwagens. “Die rijden allemaal op diesel. Waarom is er niet voor gekozen een aantal hybride vrachtwagens te kopen. In een missiegebied als Mali kun je op het kamp via zonnepanelen elektriciteit opwekken, zodat je minder brandstof hoeft in te voeren.”"

De afgelopen tien jaar hebben we dit soort onzin kunnen weglachen als idiote plannetjes van een oppositiepartij die koste wat het kost weer een beetje aandacht probeerde te genereren. Als wanhopig geklets van de patrouille van vingerwapperaar Pechtold. Maar die tijd is voorbij: anno 2018 zitten we helaas in een andere fase, want D66 is een regeringspartij. De sociaal-liberale partij levert doodenge ministers zoals Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag, en mag nu via initiatiefnota's proberen om ons leger af te leiden van hun échte taken en ze om te vormen tot een soort staatsvariant op het Wereld Natuur Fonds.
Salima schrijft in haar nota:

"Door aan te sluiten bij de klimaatdoelstellingen van Kabinet Rutte III kan Defensie door haar innovatieve kracht een voortrekkersrol op zich nemen. Dit leiderschap past bij Defensie en kan een positieve weerslag hebben op de samenleving."

Want omdat soldaten straks zonnepanelen gaan neerzetten in Mali, gaan uw buurman en u er ook een paar op het dak hangen. Koekoek!
Kom op D66, zijn jullie nu helemaal van lotje getikt geworden of is dit alleen maar een plannetje om GroenLinks naar de duurzaamheidskroon te steken? Dat laatste zou overigens nog steeds geen excuus zijn, maar dan weten we in ieder geval dat jullie in ieder geval niet volkomen het verstand verloren hebben...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten