D66-voorman Rob Jetten keert zich tegen coalitiepartners VVD en CDA: wil niet dat JSF kernbommen kan gooien!

D66-voorman Rob Jetten keert zich tegen coalitiepartners VVD en CDA: wil niet dat JSF kernbommen kan gooien!

Hoewel het lijkt dat Jetten voor het eerst stelling durft te nemen over iets belangrijks, is niets minder waar! Het gaat hem puur om het proberen te profileren van zichzelf en zijn partij over de rug van zijn coalitiepartners! Via de NRC.

Eind 2013 werd door de SP een motie ingediend over het schrappen van 'de nucleaire taak' voor de opvolger van de F-16. Dit werd weliswaar met een krappe meerderheid (76) gesteund, het toenmalige kabinet legde dit naast zich neer. VVD en CDA zijn voorstander van het kunnen gooien van kernbommen door gevechtsvliegtuigen, ChristenUnie was toen tegen.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) gaf toen al aan dat het "ongewenst" is om, in geval van oorlog, volledig terug te moeten vallen op Amerikaanse nucleaire wapens. Met een hoop mentale flexibiliteit door Frans Timmermans en Jeanine Hennis werd daar toen omheen geluld en wilde men 'alleen in samenwerking met andere NAVO-partners streven naar het afstoten van kernwapentaken' en zouden ze verschillen van mening binnen de NAVO 'eerst willen overbruggen'.

Iedere jandoedel snapt natuurlijk direct dat het nogal een strategisch voordeel is om direct een kernbom te kunnen gooien op een vijandige mogendheid als de oorlogssituatie dermate is geëscaleerd dat wachten op de Amerikanen te lang zou duren. Maar nee, kernbommen leveren rillingen op bij types als Jetten en Timmermans, die liever uitgaan van de kracht van het individu en niet willen denken aan zulke doemscenario's.

Nu rakelt Jetten de discussie dus weer op. De regering heeft hier afgelopen tijd maar weinig over gezegd, het is totaal geen hot item in de media en is dan ook vooral makkelijk scoren. Hij komt even in het nieuws, kan zonder consequenties daadkrachtig en principieel overkomen, strijkt tegen de haren van het CDA en de VVD in en heeft nog mooi een maand om met zulke trucjes de media te halen voor de verkiezingen er zijn. Wordt er dan straks wél besloten dat de JSF nucleaire taken krijgt, dan ligt dat toch aan de NAVO en is zijn rol uitgespeeld. Wat een goedkope truc.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties