D66-wethouder pakt hooivork erbij: 'Ik ben enorm teleurgesteld in de partij over de wijze waarop het referendum om zeep is geholpen'

Geen categoriemrt 04 2018, 11:00
Volgens Michiel Verbeek is er "een truc uitgehaald." Daarin heeft hij natuurlijk gelijk.
Zo, zo. Het heeft even geduurd, maar langzaam maar zeker beginnen lokale D66'ers zich dan toch te verzetten tegen de antidemocratische lijn van hun partij in Den Haag. Op zijn persoonlijke blog bekritiseert de Harense D66-wethouder Michiel Verbeek met name Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren vanwege het afschaffen van het raadgevend referendum. Met name de manier waarop het referendum overboord werd gegooid zit hem dwars:

Als D66’er ben ik enorm teleurgesteld in de partij over de wijze waarop het raadgevende referendum om zeep is geholpen, er een truc is uitgehaald om de afschaffing niet referendabel te verklaren en hoe D66 de inzet voor het correctief referendum heeft verlaten.

Zoals we eerder vandaag al zagen worden Verbeeks zorgen overduidelijk gedeeld door een significant deel van de D66-achterban. Die verlaten de partij namelijk massaal en stappen over op lokale partijen, waardoor die op 21 maart een historische verkiezingszege zullen boeken.
En dat is niet het enige punt van kritiek van Verbeek op de nationale leiding van zijn partij. Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat Ollongren en Pechtold zich op gemeentelijk niveau maar blijven hardmaken voor "opschaling" terwijl uit alle cijfers blijkt dat dit desastreus is:

Veel D66’ers (zeker in Haren) zullen het niet aankunnen dat daar ook nog eens een gedwongen herindeling overheen komt. Zullen minister Ollongren, de D66-fractie en andere fracties in de Tweede Kamer het aandurven om alleen te kiezen voor herindelingen van onderop? Of gaan ze in Den Haag door met het inperken van de democratie in Nederland en het ‘eigenaarschap’ van burgers? Hoeveel boeken moeten er nog volgen om de religie van de opschaling te ontmaskeren?

Helaas lijkt het Verbeek nog wel te ontbreken aan het inzicht dat dit geen "foutje" is van Ollongren en Pechtold, maar bewust beleid. D66 staat niet meer voor democratisering en individuele vrijheid; het staat voor een autocratische, almachtige overheid die Nederland in een progressieve heilstaat moet veranderen. Koste wat het kost.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten