Daily Mail: "Zuid-Afrika op punt van burgeroorlog"

Daily Mail: "Zuid-Afrika op punt van burgeroorlog"

Gisteravond laat publiceerde de Britse krant The Daily Mail een artikel waarin zij suggereert dat Zuid-Afrika op de rand van een burgeroorlog wiebelt.

Om te beginnen: het rommelt al heel lang in Zuid-Afrika. Op school leerden we over het land van Apartheid, blanke boeren en Nelson Mandela. Voor wie denkt dat Zuid-Afrika in rustiger vaarwater terecht is gekomen, helaas is de realiteit heel anders. Een voorbeeld: van tijd tot tijd krijgen we de berichten over de vele 'plaasmoorde', de aanvallen op erven van blanke boeren. Ook in sociaal opzicht is het land niet het schoolvoorbeeld van een gezonde economie. Er zijn in Zuid-Afrika puissant rijke, maar ook zwaar onderbetaalde burgers.

Nee, wie naar de criminaliteitscijfers kijkt kan daar niet vrolijk van worden. Elke 23 seconden wordt een Zuid-Afrikaanse vrouw verkracht en het aantal moorden per dag is gemiddeld 50.

Maar heeft The Daily Mail gelijk met de suggestie van een burgeroorlog? Nee, wat mij betreft. Voor een burgeroorlog heb je meer nodig. Er zijn nog steeds mooie dingen in Zuid-Afrika die wel hulde verdienen. In het zelfde stuk van The Daily Mail zegt Mumusi Maimane, de leider van de Democratic Alliance:

A few days ago, the more apocalyptic warnings about South Africa seemed false as I watched blacks and whites enjoying the Easter break. But when I first visited Zimbabwe 20 years ago, I would never have believed the tranquil breadbasket of Africa would become an economic basket case and a place of horrors, nor that in 2008 I would see millions of worthless bank notes blow through the capital Harare.

Dat is hoopvol en het betekent ook dat onder de Zuid-Afrikaanse bevolking verschillen lang niet altijd de boventoon voeren. De groep die dit inziet wordt gelukkig steeds groter, zie ook dit artikel van Dagblad Trouw van 8 april jl. Wat Zuid-Afrika dan niet verdient is een leider als Jacob Zuma. Een president die voor alle bevolkingsgroepen dezelfde is zou Zuid-Afrika beter helpen dan een die tegenstellingen juist accentueert.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties