De arrogante houding van Jean-Claude Juncker zal zorgen voor nog meer populistische regeringen

Geen categoriemei 13 2018, 13:00
Je zou verwachten dat Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, nu wel een toontje lager zou zingen na alle kritiek op het begrotingsvoorstel en de mogelijke installatie van de meest eurosceptische regering in Italië. Niets is minder waar, Juncker blijft als een eurocratische stoomwals over alles heen gaan en zorgt juist daardoor voor meer tegenstand.

‘Tijdens de migratiecrisis, en ook tijdens de economische en financiële crisis, kwam ik erachter dat er fulltime Europeanen bestaan die altijd de noodzakelijke maatregelen nemen wanneer het nodig is. Maar ik kwam er ook achter dat er parttime Europeanen zijn, die veel praten maar niet werken,’ zei Juncker. ‘Ik wil graag dat alle Europese landen fulltime Europees zijn.’ Het noordelijke deel van de Unie ‘waant zich deugdelijker’ dan het zuiden, vindt Juncker. Hij hekelt de term ‘Club Med’ – een vaak spottende aanduiding van de zuidelijke lidstaten, een term die volgens hem ‘alleen in toeristisch opzicht’ moet worden gebruikt, en niet met een politieke lading

Dit zei hij in een speech in het Italiaanse Florence. Met deze houding, dat voornamelijk confronterend en conflicterend is, zorgt hij voor een diepere kloof tussen de Noordelijke lidstaten en de Zuidelijke lidstaten. Voor een echte Europeaan weet Juncker zich echter vooral op te stellen als een verdeler, in plaats van een verbindende factor. Mij hoor je er verder niet negatief over hoor, want zo lang hij dit doet, zal de Europese trein langzamer voort denderen.
In plaats van de democratische uitslag van de Italiaanse kiezers te respecteren, als een echte democraat, wees hij ook aan afwijzend gebaar naar de mogelijk nieuwe regering in Italië, die zal bestaan uit de eurosceptische Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging.

Hij had ook nog wat te zeggen over het Italiaanse vooruitzicht op een populistische regering: ‘We hebben juist meer Europa nodig, niet minder.’

Juncker heeft telkens niet door, dat hij de situatie voor zichzelf erger maakt. Hij wil meer EU, maar weet met zijn houding en uitspraken alles te vergallen voor zichzelf. Als ik zo hoor van mensen dat die inderdaad bijna altijd dronken is, dan kan ik mij er nog iets bij voorstellen, want dan zit die vast in zijn alcoholische impulsiviteit. Dat betekent dat we het nog serieuzer moeten nemen wat hij zegt. Ga maar vooral zo door Juncker, je schiet in je eigen voet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten