epstein

De onhandige dood van Jeffrey Epstein heeft een massieve impact op de perceptie van Amerikanen

Geen categorieaug 17 2019, 20:00
De dood van de misbruikverdachte Jeffrey Epstein heeft het vertrouwen in de Verenigde Staten geschaad, zo suggereert een onderzoek van Rasmussen Reports. Amerikanen twijfelen over de doodsoorzaak van Epstein, die onder permanente bewaking zelfmoord pleegde. Dat een verdachte binnen het Amerikaans rechtssysteem zo kon ontlopen doet vragen reizen over capaciteit en competenties.
Miljonair Jeffrey Epstein stierf vorige week in zijn cel en volgens het officiële autopsierapport zou hij zelfmoord hebben gepleegd. Dat is natuurlijk mogelijk, maar een opiniepeiling onder Amerikanen suggereert dat er veel twijfels zijn over wat er werkelijk gebeurde.
Volgens een telefoon- en online opiniepeiling van Rasmussen zijn Amerikanen niet echt onder de indruk van de berichtgeving rondom de zaak-Epstein in de mainstream media, die eigenlijk gewoon de persberichten van overheidsinstanties vertalen in gewone mensentaal. Slechts 29% van de Amerikaanse burgers het 'officiële verhaal' dat Epstein daadwerkelijk zelfmoorde pleegde. Ruim 42% dat 'hij werd vermoord omdat hij kon getuigen tegen elites'.
Met deze gegevens in het achterhoofd krijgt de zaak-Epstein een multidimensionaal karakter. Enerzijds is er de schuldvraag, de daadwerkelijke reden waarom hij in die cel in Manhattan zat en überhaupt zelfmoord pleegde. Of niet pleegde. In dat laatste geval zou het vertrouwen in het Amerikaans rechtssysteem ook een deuk hebben opgelopen.
Maar dat vraagstuk is nu ondergesneeuwd door de vraagtekens rondom de toedracht van de dood van de verdachte. De verklaring die het Amerikaans ministerie van Justitie gaf voor het succes van zijn zelfmoordpoging suggereert in ieder geval ernstige slordigheden. Zo zouden de gevangenisbewakers in Manhattan onvoldoende capaciteiten tot hun beschikking gehad hebben om het toezicht voor een volle 100% betrouwbaar te organiseren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten