De 'Gele hesjes' hebben het geregeld: regering Macron geeft toe en houdt belastingverhoging achter de hand

Geen categoriedec 06 2018, 9:05
De afgelopen weken stonden de krantenkoppen in Frankrijk vol met de 'Gele hesjes'. De Fransen waren boos op president Emmanuel Macron en de populariteit van de president staat op een dieptepunt. Zoals we hebben gezien lopen de hevige demonstraties dan toch nog uit op dat waar de demonstranten voor kwamen: het indammen van de belastingdruk. Die is torenhoog in Frankrijk. De Franse premier Philippe heeft gisteren toegezegd de belastingverhoging van accijnzen niet toe te voegen aan de begroting van 2019. Het lijkt dus om een tijdelijke maatregel te gaan en in 2020 worden de hogere accijnzen waarschijnlijk alsnog ingevoerd. Dit geeft de Fransen een jaar de tijd om na te gaan denken over hoe zij dit probleem gaan oplossen in 2020.
Daarmee is het goed mogelijk dat aan drie weken rellen een einde komt en het komende weekeinde de rust wederkeert in de Franse straatjes. Dat zou enerzijds wel een beetje bizar zijn, want in 2020 worden de hogere belastingen alsnog ingevoerd. Of zouden dezelfde mensen volgend jaar weer gaan demonstreren? Wat ook kan is dat de Fransen goed gebruik gaan maken van hun tijd om te kijken wat nu precies de impact is van de maatregelen. Sommige demonstranten klaagden erover dat alles 'duurder' werd, maar de uitgaven van de Franse staat moeten ook ergens van worden betaald. Je kunt niet alles tegelijk willen: rijkelijke sociale voorzieningen én lage belastingen zijn een sprookje. In tegenstelling tot Frankrijk, waar de demonstranten oprecht boos kunnen zijn over de hoge belastingdruk, daar lijkt in Nederland dezelfde 'Gele hesjes' beweging niet van de grond gekomen. Er wordt wel op Facebook gecommuniceerd in groepen, maar de simplistische retoriek maakt het er niet aantrekkelijker op. Daarnaast heeft Rutte nog 8% aan belastingverhoging over, als we de onderstaande gegevens over Frankrijk als de fiscale 'laffer curve' zouden zien.
https://twitter.com/AlperUcok/status/1070406578715664384
Bovenstaande gegevens laten zien waarom het mis gaat in Frankrijk. De Franse regering heeft zojuist de fiscale bovengrens aangetikt. Dat lijkt wel een psychologisch fenomeen te zijn dat per cultuur verschilt, maar bij 46% algemene belastingdruk op de Franse economie begon de zachte revolutie tegen Macron. Een grote volkswoede onsteeg. Macron boog en gaf toe. Nu is de Franse bevolking aan zet om te laten zien dat ze dan ook willen hervormen en daarvoor hebben ze uiteindelijk één jaar. De Nederlandse belastingdruk ligt net iets boven het gemiddelde van de ontwikkelde OECD-landen, maar zo heel veel rek zit er voor Rutte ook niet meer in. Als we de bovenstaande afbeelding als 'Gele hesjes'-meter zouden gebruiken dan lijkt het dat Denemarken en Zweden de volgende landen zouden zijn waar burgers in verweer komen tegen hoge belastingen, maar tot zover zijn alleen de Fransen daadwerkelijk zo ver gegaan om hun regering in het openbaar uit te dagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten