De Heilige Oorlog van Moeder Aarde Apostelen verdraagt geen Twijfelaars

Geen categorieapr 16 2014, 16:30
Een gastbijdrage van Rypke Zeilmaker.
Nadat Jan Paul van Soest het grappigste klimaatboek aller tijden schreef, De Aarde heeft Koorts’ weten we – door bemiddeling van medium Prinses Irene – dat Moeder Aarde pijn heeft dankzij ons geconsumeer. Maar al jeremierend had Moeder Aarde nog veel meer boodschappen aan Van Soest door te geven. En het nieuwe product mag er zijn: een politieke 'fantasy-thriller': ‘De Twijfelbrigade, waarom de klimaatwetenschap wordt afgewezen en de wereldthermostaat 4 graden omhoog gaat’. Komende week gepresenteerd in De Balie.
Wat hem bewoog kun je in het ogenschijnlijk ultraredelijke proza van Van Soest lezen in de inleiding, er zou een geoliede PR-campagne plaatsvinden waardoor u niet gelooft dat de Apocalypse nadert. Dat ontkennen waaraan wij hier ook ten prooi zijn gevallen, dat komt door allerlei Roos Vonk-achtige ontkenningsmechanismen waarbij Van Soest winkelt in de boerenwijsheidsbegeerte van de sociale psychologie: maar ‘allez’, Jan Paul, je bent een slimme kerel en het oogt alsof je de rede zelve bent. Knap weer, vele journalisten en andere dommeriken zullen je kritiekloos overpennen.
We kunnen tegen publiek gefinancieerde desinformatiecampagnes onmogelijk serieus iets inbrengen, als prooi van verstandsverbijstering, dus dan maar satirisch verder: Moeder Aarde gaf Hem, Jan Paul, Haar Verkondiger, Spreekbuis en Teerbeminde, de Opdracht om de saboteurs te ontmaskeren die de Grote Transitie frustreren richting Het Duurzame Avondland, die Eeuwige Toestand van Zaligheid waarin wij allen Recyclen en saamhorig luisteren naar de Preken van Jan Rotmans in Vergaderzalen van Groen Groepsgevoel. Dan zal er geen Twijfel en Leed meer zijn, maar zullen wij Allen in Commune gelukzalig tofuburgers bakken, onze kinderen dansend rond de Meiboom en de zon zal - achter hagen van windmolens en zonnepanelen - nooit meer ondergaan en ons Eeuwig van Energie Voorzien.
En Wijsgeer Van Soest, permanent strijdend tegen de Vijanden van het Avondland constateert:
In een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer, zei de Griekse tragediedichter Aeschylus reeds.
Daar zijn ze weer; de oliemannetjes van Exxon, grijp hen!
Deze oliemannetjes kregen al op hun falie in ‘Klompen in de Machinerie’, betaald door de Raad voor de Leefomgeving. Er blijkt een duister complot gaande waarbij ook wij van Climategate.nl en vooral de aimabele Hans Labohm van De Dagelijkse Standaard betrokken zijn, en waarbij de onkreukbare Crok - goedgelovig de producten der twijfelzaaiers afnemend - een sinistere campagne van desinformatie voert om de toekomst van U en Onze Kinderen te frustreren.Zodat de Aarde Eén Duister Mordor wordt waarin gemeen gniffelende Kapitalisten met hoge hoeden vol leedvermaak het vlees eten en het bloed drinken van onschuldige christenkinderen, met hun hebzuchtige reptielenbrein!!!
Duistere oliemannetjes zaaien Twijfel waar slechts eensgezindheid geoorloofd is vanwege de Noodtoestand waarin Moeder Aarde zich bevindt. Ieder debat is slechts uitstel van Noodzakelijk en Eensgezind Handelen, waarbij slechts De Politieke Wil volstaat. Er is één Heilige Waarheid, ondersteund door De Wetenschap waarvan er maar één Juiste Versie is: die van Jan Paul van Soest die als enige De Consensus kent. Deze verdraagt geen discussie.
Dat Twijfel Zaaien doen deze duistere oliemannetjes met geld van Exxon, niet van de NAM, en Nuon want die betaalden weer de rekeningen van Van Soest zijn mentor Wouter van Dieren, en Van Soest was zelf bemiddelaar bij Nuon voor slechts 1500 euro per dagdeel. Dus dat zijn Goede Bedrijven. Slechte Bedrijven, die huren Van Soest niet in. De Twijfelzaaiers! Stuur ze allen naar Transitiekampen!
Faustus
De Franse Revolutie had de émigrees die Robespierre en consorten zijn utopische plannen frustreerden: naar de guillotine met hen! De Nazi’s hadden de Joodse samenzweerders die de volksgezondheid aantasten en Jan Paul heeft nu ‘De Twijfelbrigade’ geschreven. In dat rijtje plaats ik ‘m qua integriteit. Decennia struisvogelfilosofie als levensleidraad brachten hem weliswaar voorspoed in financiele en sociale zin, maar ontnamen Van Soest zijn vermogen tot integer analyseren en redeneren. Dat is de prijs nadat je op de Crossroads staat, en je ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor maatschappelijk succes, of zoals Christopher Marlowe - tijdgenoot van Shakespeare - die in Faustus in ruil voor wereldlijk plezier zijn ziel moest afstaan (later door Goethe geplagieerd) aan Mephistoles, waaruit weer de blueslegende voortkomt van Robert Johnson ‘Standing at the Crossroads’. Wij kennen ook onze klassieken hier.
Als je maar wilt en gelooft kan de hele economie op windvaantjes draaien
Van Soest zijn mengsel van halve feiten met hele fantasie en de sociale pseudowetenschappen om maar voor zichzelf en zijn gelovigen/journalisten met onzin te verklaren, wat je ook eenvoudig kunt onderbouwen met boerenverstand. De Grote Transitie naar een economie zonder fossiele brandstof kun je niet forceren met ‘De Politieke Wil’ of ‘Als je maar gelooft/positief denkt’, of ‘De Klimaatwetenschap is er uit’. Want daarvoor is het energievraagstuk te complex. Wel weten we, én ook Ingenieursvereniging KIVI schrijft dat in ‘De Rekening Voorbij’, dat je met windvaantjes en zonnespeeltjes - nu leverancier van 2 procent van ons energieverbruik - geen deuk in een pakje boter slaat. Hoe graag je ook zou willen.
Dus waarom met verzinsels en laster willen verklaren Jan Paul, wat je gewoon met 1+1=2 boerenlogica ook kunt verklaren. Je weet zelf ook wel dat het kleine clubje sceptici ‘twijfelzaaiers’ een sorry bunch is van eigengereide zzp’ers (zelfstandigen zonder pensioen) en wat gepensioneerden, aangevuld met wat dwarse academici. Dat is het zwakste punt aan zijn betoog. Wij kennen ook de belangrijkste Amerikaanse sceptici en vragen ons in koor af: Waar zijn al die oliedollars?
Ik kan ze wel gebruiken, ik wil nog een chesterfield bank, een huis kopen, mijn auto moet nog naar de garage, ik wil nog naar Ijsland op vakantie, naar de Oekraine om wat studentes van losse zeden te ... ehhh motiveren voor een verhitte discussie over de politieke situatie op de Krim. Maar de duivel vond mij zo eerlijk, té eerlijk, zodat hij het aanbod van mijn ziel afsloeg, die zou het vuur in de hel maar luwen alsof je natte biomassa bijstookt in een kolencentrale. De sigarenrokende VVD-pensionado Labohm? Sinistere olieman. Hahahaha. En ik ken geen kritischer beschouwer dan Crok, waar Van Soest niet bij in de schaduw kan staan. Vooral ook in morele zin.
De Leugenfabriek/journalistiek
Helaas vinden zijn verzinsels gretig aftrek bij de leugenbrigade/amusementsindustrie die wij kennen als mainstreammedia. Van Soest is zelf journalist geweest en moet weten dat een spannend verhaal bij journo’s boven de feiten gaat: men slikt het als de jas van redelijkheid en geloofwaardigheid maar op orde is, als het goed LIJKT is het goed bij journalisten.
Je moet je verhaal ook niet dood checken. Zie hoe eenvoudig hij ‘kwaliteitsjournalist’ Frits Bloemendaal inpakte, ik was er zelf bij toen Van Soest hem sprak bij het KNMI. In het geval van Bloemendaal was helemaal niet checken de garantie voor een verhaal vol suspense en drama. En dat is wat journo’s leveren in de ruimtes tussen de reclameblokjes en advertenties.
Climategate was voor mij niet zozeer de ontmaskering van rommelige klimaatwetenschap, als wel van mainstreammedia als leugenfabriek, waarin de Van Soesten en Pier Vellinga’s vanzelf als autoriteit op een schild worden geheven. Omdat ze een lekker simpel en dramatisch verhaal kunnen vertellen van ‘De Goeden’ tegen ‘De Slechten’, waarin simplistische soundbites de complexiteit van milieuvraagstukken vervangen: en dat alles gehuld in de jas van redelijkheid en autoriteit.
Misschien moeten wij dan maar een op feiten gebaseerd boek met die titel produceren waarin we het continue falen van deze informatie-amateurs op energie- milieu- en klimaatgebied aan de kaak stellen en de tientallen miljarden euro’s schade die deze paniekindustrie over ons uitstortte.
Ik heb geen complottheorie nodig om het gedrag van journalisten te verklaren: grenzeloze domheid met een vleugje narcisme is een ruim afdoende werkhypothese, en enkele uitzonderingen die deze regel bevestigen doen hard hun best er nog iets van te maken. De Leugenbrigade. Eigenlijk wel een mooie titel.
Aldus Rypke Zeilmaker.
Deze 'posting' verscheen eerder op het onvolprezen Climategate.nl.
Voor mijn eerdere DDS-bijdragen zie hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten