De Jonge bevestigt: komende dagen komt er géén regionale avondklok

De Jonge bevestigt: komende dagen komt er géén regionale avondklok

Minister Hugo de Jonge. Bron: DutchMen / Shutterstock.com.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft zojuist bevestigd dat er de komende dagen geen regionale avondklok van kracht zal zijn. De optie blijft wel op tafel liggen, mocht het later alsnog nodig blijken.

Vanwege het feit dat de besmettingscijfers in bepaalde regio's (Rotterdam, Dordrecht en Twente) nog steeds erg hoog zijn, kwam het kabinet met een mogelijke maatregel van een avondklok. Gelukkig zijn de cijfers ook daar aan het dalen en lijkt het invoeren van die draconische maatregel daarmee voorlopig afgewend.

Het vreemde aan dit hele gebeuren is dat het kabinet die maatregel überhaupt serieus overweegt. Vanaf maart, toen de coronacrisis net begon, durfde het kabinet het maar nauwelijks aan om in te grijpen. Overal moest draagvlak voor zijn en anders moest dat eerst gecreëerd worden. Dat is ook de reden dat ze tijdens de eerste golf aanstuurden op een reproductiegetal van 0,9: nét genoeg om het virus er langzaam onder te krijgen, maar het moest allemaal nog wel leuk blijven.

Dat is toch een enorm contrast met deze maatregel, die vanuit iedere hoek wordt overladen met kritiek! Premier Rutte ziet de maatregel niet zitten. Minister Grapperhaus vindt de maatregel te heftig. De PVV is kritisch. D66 twijfelt aan de effectiviteit ervan. Zelfs RIVM-baas Jaap van Dissel is niet volledig overtuigd (al zegt dat ook weer niet zó veel).

Het lijkt er dus op dat het nu wel héél erg mis moet gaan voordat Nederland alsnog over zal gaan op de regionale avondklok. Als de besmettingscijfers blijven dalen dan zitten we goed. En als ze onverhoopt toch weer stijgen, dan is die maatregel niet iets wat ze zomaar af zullen kondigen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties