De linkse Spaanse regering wil Franco uit zijn graf tillen: gevolg is hevig verzet

Geen categorieaug 04 2018, 21:00
Het is een grote beslissing, zeker omdat het een schisma binnen de Spanje veroorzaakt en de politieke en culturele verschillen laat zien: het weghalen van generaal Franco uit zijn eigen tombe. Of naja, tombe, eigenlijk is het een massagraf. Met Franco en slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog, van beide kanten.
Dit gaat niet zomaar, want de familie van Franco wil de restanten van de fascistische generaal niet, maar ook de monnikken die er werken willen het niet. Ook zijn er veel aanhangers van de extreem-rechtse ex-dictator van Spanje. Het is een soort bedevaartsoord voor extreem-rechtse groeperingen.
Andere roepen weer dat het feit dat die daar begraven ligt, een deel van de Spaanse geschiedenis is. Zonder Franco zou het niet compleet zijn, juist omdat hij de dader is van verschrikkelijke acties. Dus moet de geschiedenis zo puur mogelijk tentoongesteld worden, met alle gevolgen van dien.
De socialistische regeringspartij wil hem hoe dan ook weghalen, want nu is hij een soort 'kraker' en 'bezoedelt' hij de symbolische betekenis van de Dodenvallei, zoals de tombe heet. Symboolpolitiek, waar veel mensen het mee eens zijn, maar ook zwaar oneens.
Extreem-rechtse groepen hebben al aangegeven het te willen stoppen en te willen protesteren.

"Het weghalen van de kist van Franco is maar het begin", vreest Juan Chicharro, voorzitter van een van zeven Francostichtingen die Spanje nog heeft. "De regering wil ook het kruis op het graf gaan opblazen. Wat ze in werkelijkheid voor ogen hebben is iedere religieuze betekenis van de Dodenvallei halen. Dat is verschrikkelijk."

Hij laat het kantoor van de extreemrechtse stichting zien, in een pand niet ver van het stadion van Real Madrid. Tapijten van Franco versieren de muren, overal staan bustes van hem en foto's. Chicharro wijst naar de foto's waarop Franco met de toenmalige Egyptische president Nasser, met de Franse leger De Gaulle, met de latere Amerikaanse president Ronald Reagan

Zo een tombe krijgt inderdaad een negatieve lading en een zure nasmaak als het een soort altaar is voor extreem-rechts gedachtegoed en een moorddadige dictator. Toch is de historische waarde immens belangrijk, ook voor het begrijpen van de geschiedenis. Naties zijn uit bloed en oorlog gegroeid en ontwikkeld. Dat zijn zwarte hoofdstukken uit het boek der naties, maar toch is het belangrijk om die te laten zien. Franco heeft de Dodenvallei gemaakt, met de hulp van krijgsgevangen, dus moet je het ook op die manier laten zien. Met hem erbij. Om iedereen er aan te herinneren: dit nooit meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten