Mensenrechtenorganisaties voeren druk op Harbers vanwege remigratiebeleid

Mensenrechtenorganisaties voeren druk op Harbers vanwege remigratiebeleid

Niet zo lang geleden heeft staatssecretaris, Mark Harbers, beloofd om Afghaanse gezinnen niet meer in gevaar te brengen. Desondanks heeft de overheid het besluit genomen om een gezin weer terug te sturen naar een situatie 'die niet veilig is'. Deze organisaties voeren dan ook de druk op Harbers op om duidelijkheid te krijgen.

De overheid stuurde zaterdag echter voor het eerst sinds die beleidswijziging een kwetsbaar Afghaans gezin met een minderjarig kind terug. Daardoor is het gezin „in groot gevaar” gebracht, stelt de coalitie van mensenrechtenorganisaties, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International, Oxfam Novib, Save the Children en Unicef Nederland.

„Bij de presentatie van het nieuwe beleid wees het kabinet erop dat gezinnen met minderjarige kinderen beter beschermd zouden worden. De vrees dat dit besluit slechts om een papieren werkelijkheid zou gaan is vandaag bevestigd”, stelt de mensenrechtencoalitie.

Migratie, gezinnen en kinderen. Het is een combinatie die sinds Donald Trump nogal zwaar op de maag ligt. In de Verenigde Staten wordt ook veel heisa gemaakt over gezinnen en migratieregels. In Nederland hebben we al een zeer strikt en streng beleid als het gaat om remigratie, of het terugsturen van gezinnen.

Elk geval wordt in de details afgewogen en ik kan mij dan ook niet voorstellen dat Harbers hierin grote fouten heeft gemaakt of tegen zijn beloftes in is gegaan. Daarnaast, mensenrechtenorganisaties staan altijd aan de kant van migranten en vluchtelingen. Als het aan die organisaties lag, dan zouden we tienduizenden personen meer opnemen.

De vraag is dan ook of we deze organisaties in dit geval dan wel echt serieus kunnen nemen, of dat er niet meer achter zit, zoals politieke belangen of politieke standpunten. Geen conspiracy, maar gewoon common sense. Iedereen heeft belangen en bepaalde redenen voor hun bestaan, zo ook mensenrechtenorganisaties. Als er geen 'rechten' geschonden werden, zouden ze niet meer functioneren en hadden veel personen geen positie of functie meer. Overdrijven is dan ook een vak, zeker in dit geval.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties