Mensenrechtenorganisaties voeren druk op Harbers vanwege remigratiebeleid

Geen categorieaug 04 2018, 20:00
Niet zo lang geleden heeft staatssecretaris, Mark Harbers, beloofd om Afghaanse gezinnen niet meer in gevaar te brengen. Desondanks heeft de overheid het besluit genomen om een gezin weer terug te sturen naar een situatie 'die niet veilig is'. Deze organisaties voeren dan ook de druk op Harbers op om duidelijkheid te krijgen.

De overheid stuurde zaterdag echter voor het eerst sinds die beleidswijziging een kwetsbaar Afghaans gezin met een minderjarig kind terug. Daardoor is het gezin „in groot gevaar” gebracht, stelt de coalitie van mensenrechtenorganisaties, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International, Oxfam Novib, Save the Children en Unicef Nederland.

„Bij de presentatie van het nieuwe beleid wees het kabinet erop dat gezinnen met minderjarige kinderen beter beschermd zouden worden. De vrees dat dit besluit slechts om een papieren werkelijkheid zou gaan is vandaag bevestigd”, stelt de mensenrechtencoalitie.

Migratie, gezinnen en kinderen. Het is een combinatie die sinds Donald Trump nogal zwaar op de maag ligt. In de Verenigde Staten wordt ook veel heisa gemaakt over gezinnen en migratieregels. In Nederland hebben we al een zeer strikt en streng beleid als het gaat om remigratie, of het terugsturen van gezinnen.
Elk geval wordt in de details afgewogen en ik kan mij dan ook niet voorstellen dat Harbers hierin grote fouten heeft gemaakt of tegen zijn beloftes in is gegaan. Daarnaast, mensenrechtenorganisaties staan altijd aan de kant van migranten en vluchtelingen. Als het aan die organisaties lag, dan zouden we tienduizenden personen meer opnemen.
De vraag is dan ook of we deze organisaties in dit geval dan wel echt serieus kunnen nemen, of dat er niet meer achter zit, zoals politieke belangen of politieke standpunten. Geen conspiracy, maar gewoon common sense. Iedereen heeft belangen en bepaalde redenen voor hun bestaan, zo ook mensenrechtenorganisaties. Als er geen 'rechten' geschonden werden, zouden ze niet meer functioneren en hadden veel personen geen positie of functie meer. Overdrijven is dan ook een vak, zeker in dit geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten