De nieuwe indianenpiet: grote sof!

Geen categoriejun 11 2014, 9:00
Het was gisteren tien juni. Het was warm. En de discussie bij Knevel en van den Brink ging over zwarte piet. Het werd één grote sof.
De EO (KvdB) heeft waarschijnlijk hogere kijkcijfers nodig. Dat is niet gelukt. De belangstelling voor de discussie over zwarte piet was weliswaar zo groot dat zelfs de site van de EO er een tijdje uit lag. Op twitter hadden velen het over de discussie. In die zin is het begrijpelijk dat Knevel en van den Brink de discussie over zwarte piet weer aanwakkeren. Je kunt als christelijke omroep praten over kerken die in Mosul (Irak) in brand worden gestoken, maar daar kijkt geen hond naar. Gisteravond waren de kijkcijfers overigens ook erg laag. 514.000 maar. Zelfs Pauw en Witteman deden het de afgelopen tijd vaak beter.
Toch ging het gisteren, midden in de zomer, over zwarte piet. Alweer! Gezellig babbelen over de dialoog die weer moet worden aangegaan en meer van dat geneuzel. Volgens de mevrouw van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (nog nooit van die club gehoord) heeft het Sinterklaasfeest zijn onschuld verloren. Daarmee was haar positie duidelijk.
Domme acties
Volgens het centrum moet de zwarte piet zich ook anders gaan gedragen. Een meer gelijkwaardige houding. Tjah. Minder dom gepraat. Tjah. Klinkt leuk. Maar is de populariteit van zwarte piet niet vooral te danken aan het feit dat hij een rol speelt die kinderen heel goed snappen en geweldig vinden? Om die domme acties van piet wordt niet voor niets massaal gelachen. Die rol heeft verder helemaal niets met slavernij te maken. In mijn beleving in ieder geval niet.
De zwarte piet moet er volgens het centrum voor volkscultuur en immaterieel erfgoed ook anders uit zien. Of niet volgens het centrum, eigenlijk, ofzo, helemaal duidelijk werd dat niet. Het centrum had in ieder geval het grote aantal van wel dertig mensen gevraagd naar hun mening. 50% daarvan was fel tegen zwarte piet en 50% groot voorstander. De zwarte piet die dit centrum voorstelt als Piet van de toekomst sloeg helemaal nergens op. De zwarte piet heeft geen oorbellen meer. Daarnaast heeft hij zijn kroeskrullen ingewisseld voor een pruik met stijl haar. Het lijkt nu net een indiaan. Gezellig hoor! Al snel bleek aan tafel dat dit een oplossing is die geen ene moer gaat helpen. De nieuwe indianenpiet is namelijk nog steeds zwart. Tegenstanders van de zwarte piet zullen net zolang doorgaan met hun acties tot de zwarte piet geen zwarte piet meer is.
Curaçao
Er was dan ook nog een derde piet (voor 50 euro) op komen dagen. Deze piet was paars. Op zich heb ik persoonlijk helemaal geen moeite met gekleurde pieten. Als er mensen zijn die zich liever groen kleuren, prima! Dat neemt niet weg dat de zwarte piet wat mij betreft helemaal niets met slavernij heeft te maken. Het is maar wat je er zelf van maakt. Halbe Zijlstra maakte wat dat betreft een mooie opmerking gisteren aan tafel bij KvdB. Volgens hem wordt er in Curaçao een zwarte man wit gemaakt om voor Sinterklaas te spelen. Niemand doet daar moeilijk over.
Ook in Nederland omarmt nog steeds een grote meerderheid de zwarte(!) piet. De Pietitie werd vorig jaar binnen enkele dagen getekend door twee miljoen mensen. En dat zijn echt geen racisten! Dat maak je mij niet wijs. Een vergelijkbaar alternatief van de oppositie kwam tot maar 6000 likes! Ook de stelling bij KvdB over de indianenpiet liet weinig aan duidelijkheid te wensen over. Zo'n 90% van de mensen vond het geen verbetering, zo bleek uit de stelling op de site van de EO.
Gezellig
Mooi! Het Nederlandse volk heeft wederom gesproken. We danken de EO voor het vroegtijdig oplossen van de discussie. Daarnaast gaan we over tot de orde van de zomer. Begin december vieren we dan gezellig Sinterklaas. Zwartkijkers die daar niet tegen kunnen, organiseren maar een eigen feestje. Naar Curaçao vertrekken, is in ieder geval niet slim. De rest van Nederland racisme verwijten, is niet terecht.
Nederland de indianenpiet door de strot duwen, is dan ook waanzin.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
PS. Over slavernij gesproken trouwens! Binnenkort gaat onze minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans, naar onze grote vrienden in Saoedi-Arabië om zijn excuses aan te bieden voor de vrijheid van meningsuiting. In dat land leven nog steeds mensen in slavernij. Nu we de belangrijkste discussie van de afgelopen jaren hebben afgerond, kunnen we misschien meer aandacht besteden aan dit kleine punt. Knevel en van den Brink? EO? NOS? Iemand?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten