De revolutie begint met ondersteuningsverklaringen: VNL is al binnen, maar Forum en GeenPeil hebben hulp nodig

De revolutie begint met ondersteuningsverklaringen: VNL is al binnen, maar Forum en GeenPeil hebben hulp nodig

Als je Nederland echt wilt veranderen moet je er voor zorgen dat de nieuwe partijen dit jaar allemaal doorbreken. Dat gaat dan immers logischerwijze ten koste van de oude, traditionele partijen die de macht in ons land al decennialang onderling verdelen.

Jan Roos van VNL (VoorNederland) kan buitengewoon tevreden zijn. Zijn partij heeft namelijk overal in Nederland genoeg ondersteuningsverklaringen ingezameld om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Er zijn er alleen nog een paar nodig op Bonaire, maar ook dat komt in orde. Dit betekent dat VNL de eerste nieuwe partij is die zijn zaakjes ruimschoots voor de deadline op orde heeft. Het bewijst maar weer eens dat VNL de organisatie en de professionaliteit heeft om er een succes van te maken. Een hoop andere partijtjes kunnen daar het één en ander van leren.

Goed nieuws dus voor Roos, Joram van Klaveren, Louis Bontes en hun partijleden (en de gewone rechtse kiezer, overigens), maar helaas betekent dit niet dat we al op onze lauweren kunnen rusten. Voor zover bekend zijn GeenPeil en Forum voor Democratie er namelijk nog niet. Zij hebben dus nog steeds ondersteuningsverklaringen nodig. In het geval van Forum is het precieze aantal me niet bekend, maar GeenPeil heeft het over een stuk of 100.

Nederland is verdeeld in 20 kieskringen. In elke kieskring (behalve de Antillen) hebben partijen 30 ondersteuningsverklaringen (OSV's) nodig. Om een OSV te ondertekenen in een bepaald district moet je daar kiesgerechtigd zijn, en je moet het formulier invullen en ondertekenen op het gemeentehuis in het bijzijn van een daartoe bevoegde ambtenaar. Dit is zogenaamd bedoeld om ervoor te waken dat er geen 'fraude' gepleegd wordt, maar is feitelijk natuurlijk een manier voor de oude politiek om nieuwe partijen tegen te werken. Afijn, die horde is vrij klein om te nemen; zo'n OSV invullen op het gemeentehuis kost maar een paar minuten.

Op hun website leggen Jan Dijkgraaf en Bart Nijman van GeenPeil uit hoe dit allemaal werkt. Je kunt daar het formulier downloaden, waarna je snel even naar je gemeentehuis kan om de boel te regelen.

De enige 'maar' is dat je maar één OSV kunt tekenen als kiezer. Als je dus al een OSV hebt ingeleverd voor VNL kun je er niet één bijdoen voor Forum of GeenPeil. Sterker nog, als je dat wel doet worden beide OSV's ongeldig verklaard, waardoor beide partijen nog verder van huis zijn dan nu. Dat betekent dus ook dat je moet kiezen tussen Forum en GeenPeil als je nog geen OSV's ingevuld hebt maar dat best wilt doen. Mijn advies: kies gewoon de partij die het beste bij je past.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer