De termieten zijn in Nederland wijdverspreid - kijk maar naar Mona Eltahawy's weigering in De Balie te spreken

Geen categorieapr 30 2019, 11:00
Frits Bosch ziet betonrot in de Nederlandse samenleving optreden. De kwestie-Eltahawy, die weigerde naar De Balie te komen vanwege "een prominent lid van de fascistische FvD". Het toont aan hoe ver de spreekwoordelijke termieten al aan Nederland hebben geknaagd en geknabbeld, aldus de auteur.
De radicaal-linkse krant NRC Handelsblad meldde op 24 april: “De Balie is verbaasd over afzegging feministische denker”. Feministe Mona Eltahaway wilde namelijk eerst in De Balie optreden, maar weigerde later nadat zij ingefluisterd kreeg dat tijdens een De Balie-bijeenkomst over het thema "Waarom haten ze ons eigenlijk" “een prominent lid van de fascistische FvD geïnteresseerd was in een zorgvuldige deportatie van moslims.”
Na de aanslagen op het vliegveld Zaventem en de metro te Brussel in 2016 heb ik het boek “Waarom haten ze ons eigenlijk” geschreven. Die vraag kwam van Jeroen Pauw in zijn tv-programma. Had Pauw die vraag eigenlijk niet mogen stellen? Had er eigenlijk geen debat over georganiseerd mogen worden in De Balie? Het is te betreuren dat Mona Eltahaway niet heeft opgetreden, want we hadden graag van haar vernomen hoe vrouwen in Egypte onderdrukt worden en haar ondersteund in haar moeizame worsteling.
Ieder die in De Balie aanwezig was op die avond, kan bevestig dat er niets over een 'deportatie van moslims' gezegd is: zie YouTube. Gesuggereerd werd echter door iemand in de zaal om beroepsmoslims uit te zetten, niet de moslims in het algemeen. Professor Paul Cliteur, verbonden aan de Universiteit van Leiden, wordt vervolgens gevraagd wat hij daarvan vindt. En hij zegt dat men dus níét moet beginnen met dergelijke controversiële maatregelen, maar met voorzichtige maatregelen om uitwassen van de radicale islam te bestrijden. Hij refereert aan de bekende Pakistaanse, seculiere, auteur Ibn Warraq en stelt dat op universiteiten dergelijke visies niet aan bod komen, maar wel bij vrije wetenschappers.
De boze luisteraar wil met opzet anders beluisteren en een grove leugen debiteren. Opmerkelijk. Want in 2012 was de controversiële imam Haitham al-Haddad bij De Balie, waar hij zei dat “afvallige moslims de doodstraf verdienen”. Een haatdragende en geweldsverheerlijkende notie. Past dit nog wel in de vrijheid van meningsuiting? Hij was spreker, dus niet iemand die vanuit het publiek iets meent te moeten roepen. Maar over de uitspraken van imam Haitham al-Haddad heb ik niemand gehoord!
Hoe krom kan het worden? De filosoof wijlen Christopher Hitchens zei ooit: “how far the termites have spread, and how long en how well they have dined.” Nou, in Nederland zijn de termieten wijd verspreid en hebben ze lang en uitgebreid gedineerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten