Beste UEFA en FIFA: zet een camera op de doellijn

Geen categoriejun 21 2012, 18:59
De UEFA en de FIFA hebben er absoluut geen trek in, maar er moet echt iets veranderen: tijd voor een camera op de doellijn.
Eerder deze week werd het nationale elftal van Oekraïne uit het EK gegooid. Shevchenko en zijn mannen verloren namelijk met 1-0 van Engeland.
Het was een bijzonder zure uitslag voor de verliezer, en niet alleen omdat het land één van de organisatoren was van het kampioenschap: ze verloren terwijl ze de gelijkmaker toch echt hadden gescoord. Een schot van Marko Devic ging namelijk over de doellijn, waarna de bal werd weggetrapt door de Engelse verdediger John Terry.
Er stond een scheidsrechter op de doellijn, die had kunnen en moeten zien dat de bal de doellijn gepasseerd was. Om totaal onverklaarbare redenen liet de beste man het echter afweten. De thuisploeg reageerde woedend, maar hun protesten haalden niets uit: het was en bleef 1-0 voor Engeland.
Gisteren gaf Pierluigi Colina - de hoogste baas van de scheidsrechters - toe dat er een grote fout was gemaakt. Ja, het was een doelpunt, en nee, Oekraïne had niet mogen verliezen. De uitslag was geheel en al te wijten aan een fout van de arbitrage.
Sorry!
Devic kan het ongetwijfeld op prijs stellen dat Colina eerlijk is, maar hij heeft er niets aan - en Europese voetbalfans ook niet. Dit soort fouten worden veel te vaak gemaakt, en dat terwijl het helemaal niet nodig is.
De UEFA en de FIFA kunnen namelijk gewoon een camera of twee op de doellijn plaatsen. Als er zoiets gebeurt kan de vierde man, die toch al voor een schermpje zit, het moment snel terugkijken en de hoofdscheidsrechter vertellen of het al dan niet een doelpunt was. Het kost je maar een seconde of vijf, maar dan heb je wel wat.
Deze internationale voetbalorganisaties moeten de eisen van spelers, fans en analysten nu maar eens inwilligen. Er staat te veel geld op het spel om nodeloos fouten te kunnen maken.
Overigens vind ik dat die cameras ook gebruikt moeten worden bij twijfelachtige gevallen van buitenspel. Laat doorspelen en kijk achteraf even naar de beelden: was het buitenspel, dan keur je het doelpunt af, was dat niet zo, dan keur je het goed. Heel gemakkelijk, heel snel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten