De VVD slaat definitief links af! 'Mark Rutte zou het best met Jesse Klaver kunnen doen in een nieuwe coalitie'

De VVD slaat definitief links af! 'Mark Rutte zou het best met Jesse Klaver kunnen doen in een nieuwe coalitie'

Mark Rutte en Jesse Klaver. © De Dagelijkse Standaard.

Premier en VVD-leider Mark Rutte weigert om GroenLinks uit te sluiten bij de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen in maart 2021. Een deel van VVD-leden had daar wel om gevraagd, omdat GroenLinks slechte sier maakt met de zeer omstreden Kauthar Bouchallikht, die op een hoge plaats op de lijst van de partij staat.

Dat de VVD gigantisch links is afgeslagen wisten we al. Daarom zag het CDA ook opeens een gat in de markt om hun (linksige) lijsttrekker Hugo de Jonge af te serveren en te kiezen voor een meer rechts-conservatieve koers met de populaire poppetjes Wopke Hoekstra en Pieter Omtzigt als dynamisch duo aan het roer.

Maar blijkbaar heeft deze politieke koerswijziging van het CDA weinig indruk gemaakt op Mark Rutte en zijn VVD. Sterker nog, juist vandaag maakt Rutte duidelijk kenbaar dat hij best met Jesse Klaver in een coalitiebootje zou willen varen. Volgens de VVD moeten we GroenLinks en haar Jesse Klaver en de zeer omstreden Kauthar Bouchallikht niet uitsluiten, maar moeten we juist samenwerken: "We zitten midden in de coronacrisis. Het is onze taak om samen te werken. [...] Samenwerken hebben we de afgelopen jaren steeds gedaan."

Dit klinkt als een behoorlijk links-compromis van onze premier, die de afgelopen tijd met zijn partij dus steeds verder naar links is opgeschoven. Tot ongenoegen van zijn eigen achterban. Tijdens een (online) algemene ledenvergadering werd er vandaag namelijk gestemd over een motie van elf VVD-leden die Rutte en zijn partij opriepen om GroenLinks bij voorbaat uit te sluiten vanwege het extremisme-schandaal rondom Bouchallikht.

"Er is zóveel omstreden aan deze mevrouw", klaagde VVD-lid Monique Vos over de nummer 9 op de GroenLinks-kandidatenlijst, Kauthar Bouchallikht. Het groepje activistische VVD-leden willen dan ook dat Bouchallikht van de verkiezingslijst van GroenLinks zal worden geschrapt, zo niet: uitsluiting van enige samenwerking met de partij van Klaver.

Echter wil Rutte daar dus niet aan toegeven en gaat hij nog liever dineren met Klaver en Bouchallikht dan dat hij luistert naar zijn eigen leden, kiezers en achterban. De VVD is definitief linksaf afgeslagen en het enige goede nieuws voor de kiezer is dan ook: het is nu duidelijk hoe de partij er in staat.

Wil je links? Stem VVD, en geloof dan ook vooral hun harde oneliners niet meer, waar ze telkens mee strooien tijdens de verkiezingen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties