De zaak-Wilders dag 3 - een nabeschouwing

Geen categorieokt 12 2010, 20:30
Bram Moszkowicz Geert Wilders
Niet geheel verrassend heeft het Openbaar Ministerie op de derde dag van de zaak-Wilders geconcludeerd tot vrijspraak voor wat betreft groepsbelediging, het eerste ten laste gelegde feit op Geert Wilders' dagvaarding.
De vijf uitlatingen die beledigend zouden zijn voor moslims als groep werden door het OM in drieën gedeeld. Ten eerste het door Wilders aangehaalde citaat van Oriana Fallaci:

Een gematigde islam bestaat niet. Het bestaat niet, omdat er geen onderscheid is tussen Goede islam en Slechte islam. Er is islam, en daar houdt het mee op. En islam is de Koran, en niets dan de Koran. En de Koran is het Mein Kampf van een religie die beoogt anderen te elimineren, die die anderen – niet-moslims – ongelovige honden noemt, inferieure wezens. Lees de Koran, dat Mein Kampf, nog eens. In welke versie dan ook, je zult zien dat al het kwade dat de zoons van Allah tegen ons en henzelf begaan, uit dat boek afkomstig is

Hiervan vindt het OM dat deze uitspraak niet aan Wilders kan worden toegeschreven, maar dat deze slechts door hem is aangehaald. Het blijft daarmee een uitlating van Fallaci. Zodoende valt dit niet onder art. 137c Sr. Mocht de rechtbank vinden dat deze uitspraak wel aan Wilders kan worden toegeschreven, is het OM van mening dat het hier om een indirecte belediging gaat en niet om een directe. Iets waarvan sinds het 'Stop het gezwel dat islam heet'-arrest van maart vorig jaar duidelijk is dat dat niet strafbaar is.
Onder verwijzing naar datzelfde arrest concludeerde het OM tot vrijspraak voor de uitlatingen onder 2 t/m 4 en een citaat uit Fitna. De uitlatingen onder 2 t/m 4 kwamen uit dit stuk uit de Volkskrant. Volgens het OM komen deze uitlatingen wel voor rekening van Wilders, maar trekt hij daarin geen negatieve conclusie over moslims. Eenzelfde redenatie volgde het OM bij het citaat uit Fitna, welk luidt:

De islam wil overheersen, onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze westerse beschaving. In 1945 werd in Europa het nazisme overwonnen. In 1989 werd in Europa het communisme overwonnen. Nu moet de islamitische ideologie worden overwonnen. Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid.

Nu dit citaat onmiskenbaar betrekking heeft op de islam, is ook hier slechts sprake van indirecte belediging. Het OM vindt dat er een helder onderscheid dient te worden gemaakt tussen de godsdienst zelf en de aanhangers van die godsdienst. Kritiek op een godsdienst mag, het direct beledigen van aanhangers van die godsdienst niet
Het OM erkende dat de ten laste gelegde uitlatingen kwetsend kunnen zijn voor moslims, maar benadrukt dat dit niet valt onder de strafbaarstelling van art. 137c Sr. Het kerncitaat uit het arrest van de Hoge Raad uit maart 2009 waarna het OM steeds verwijst (en dat u hier vindt), is het volgende:

Gelet op de beperkte reikwijdte van art. 137c Sr die door de wetgever is beoogd, vereist deze bepaling dat de uitlating onmiskenbaar betrekking heeft op een bepaalde groep mensen die door hun godsdienst wordt gekenmerkt en zich daardoor onderscheidt van anderen. De enkele omstandigheid dat grievende uitlatingen over een godsdienst ook de aanhangers van die godsdienst krenken, is niet voldoende om die uitlatingen te kunnen gelijkstellen met uitlatingen over die aanhangers, dus over een groep mensen wegens hun godsdienst in de zin van art. 137c Sr.

Het OM concludeerde dus tot een vrijspraak van Wilders voor het hem onder 1 ten laste gelegde feit van groepsbelediging. Ongetwijfeld zal ook Wilders' advocaat Bram Moskowicz dit bepleiten en het zal mij ten zeerste verrassen als de rechtbank hier niet in meegaat. Indirecte belediging is niet strafbaar onder art. 137c Sr en op Wilders' dagvaarding komen enkel indirecte beledigingen voor. Zo simpel is het.
Hoe gaat het nu verder? Aanstaande vrijdag zal het OM de strafeis formuleren voor de feiten 2 t/m 4, het aanzetten tot haat en discriminatie jegens niet-westerse allochtonen, Marokkanen en/of moslims. Mijn verwachting is dat het OM ook voor die feiten tot vrijspraak zal concluderen, nu er een opruiende element ontbreekt aan Wilders' uitlatingen.
Overigens moet Wilders volgende week voor de civiele rechter te Den Haag verschijnen omdat Imam Sjeik Fawaz vindt dat Wilders in Fitna zijn portretrecht heeft geschonden, hij onrechtmatig heeft gehandeld en bovendien Fawaz in zijn goede naam en eer heeft aangetast. Wordt vervolgd...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten