Defensie-experts: extra geld van kabinet is niet genoeg

Geen categoriemei 21 2015, 13:50
Er wordt netto nog altijd bezuinigd op Defensie.
Het was gisteren groot ingestoken bij de krant: Defensie zou er dankzij VVD en PvdA honderden miljoenen bij krijgen de komende jaren. Meteen zeiden verschillende Defensie-experts al dat dat geld niet genoeg is. Rob de Wijk twitterde bijvoorbeeld dat er een miljard euro nodig was om de gaten te dichten.
Nu zijn er meer mensen uit de wereld van de krijgsmacht die zich aansluiten bij de kritiek dat het allemaal veel te weinig is:
Ook binnen de krijgsmacht wordt de toezegging van de 250 miljoen euro, die later oploopt tot 375 miljoen structureel, te karig geacht. "Om de boel weer écht aan de gang te krijgen is minimaal een half miljard euro eenmalig nodig, en daarna een structureel hoger bedrag," zo melden hoge militairen van de verscheidene krijgsmachtdelen. Namens de koepel van marineofficieren KVMO voorspelt Marc de Natris dat door het te lage bedrag nieuwe reorganisaties en inkrimping nodig zijn.
Officieren wijzen er op dat de mogelijkheden voor ons land om internationaal een rol van betekenis te spelen, door dit 'douceurtje' niet groeien. "Denk nou niet dat we straks wél een fregat kunnen sturen naar de Middellandse Zee om de vluchtelingenstroom in te perken. Of dat we een langdurige missie zoals in Uruzgan kunnen draaien," zo klinkt het vanuit de Kromhoutkazerne, waar het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht zetelt.
We hebben Defensie jarenlang uitgekleed. Het is nu tijd dat er écht wordt geïnvesteerd in de veiligheid van ons land, de regio en andere gebieden waar Nederland er belang bij heeft dat het rustig blijft of rustig wordt. Met een paar honderd miljoen euro kom je er niet.
Waarom slaan de gedoogpartijen niet eens een keer met de vuist op tafel om serieuze investeringen mogelijk te maken? Als de coalitie het niet doet, moeten zij het maar afdwingen. Of willen ook zij liever niet dat er genoeg geld naar Defensie gaat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten