Definitieve uitslag Sleepwetreferendum is binnen: tegenkamp boekt alsnog ruime overwinning

Definitieve uitslag Sleepwetreferendum is binnen: tegenkamp boekt alsnog ruime overwinning

Woensdagavond ging het de hele avond nek aan nek tussen het vóór- en tégenkamp van het Sleepwetreferendum. Maar nu Amsterdam geteld is, wordt duidelijk dat de WIV met een vrij grote meerderheid alsnog is verworpen: 49,5% tegenover 46,5%. Dat is een verschil van 3%.

Nu Amsterdam eindelijk ook eens de resultaten van de stembustelling heeft bekendgemaakt, kan het boek van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 en het Sleepwetreferendum dicht. Met nog één laatste slotakkoord: de eindstand in het Sleepwetreferendum. Nadat peilingen voor de verkiezingen aangaven dat het voorkamp aan het langste eind zou trekken, bleek uiteindelijk het tegenkamp er met de overwinning vandoor te gaan.

Maar omdat de stemmen in Amsterdam lange tijd maar niet geteld werden, was de definitieve uitslag lang onbekend. Aan die onduidelijkheid komt nu een einde, want de hoofdstad keert zich massaal van de wet af: maar liefst 64,2% is tegen de wet, en slechts 30,9% voor. 4,9% stemde blanco.

Die massale neestem in de hoofdstad betekent dat het tegenkamp alsnog met een vrij ruime overwinning een slag toebrengt aan het kabinet-Rutte, en D66-juichaapje Kees Verhoeven.

Dit alles houdt in dat de regering nu verplicht moet 'heroverwegen' rondom de sleepwet. Als ik een gokje mag wagen: bepaalde onderdelen van de wet worden afgezwakt, of er wordt meer toezicht ingebouwd. En daarna kan de aangepaste wet alsnog door de Tweede en Eerste Kamer worden gejaagd. Liefhebbers van privacy boeken daarmee dan een kleine, maar geen allesveranderende overwinning. Maar goed; alle beetjes helpen, nietwaar?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties