Demonstratie voor democratie loopt uit de hand in Hong Kong

Geen categoriesep 27 2014, 12:45
Inwoners van Hong Kong willen meer vrijheid en democratie.
Hong Kong is in 1997 door de Britten teruggegeven aan China, met de belofte van Chinese kant dat Hong Kong min of meer (maar zeker niet helemaal) autonoom zou blijven binnen het land. Hong Kong is een Speciale Administratieve Regio met een eigen taal, een eigen volk en eigen regels. Toch zit de stadstaat ook weer vast aan China in het zogeheten two systems, one country-idee.
De communistische machthebber in China is als de dood dat Hong Kong zich zou afscheiden van China, net zoals diezelfde machthebber doodsbenauwd is voor een echt onafhankelijk Taiwan of een echt onafhankelijk Tibet. En zo zijn er nog meer regio's in China die steeds meer behoefte hebben aan onafhankelijkheid. Dat wil de machthebber voorkomen, want 'onrust', zoals dat dan heet, is slecht voor de eenheid van het land (immers, als één regio zich wil afsplitsen, dan zullen er geheid meer volgen).
In Hong Kong is iets interessants aan de hand. Daar is al heel lang een Occupy Central-beweging bezig. Die beweging heeft overigens niets van doen met de westerse variant van Occupy; het streven van Occupy Central is een meer vrij en meer democratisch Hong Kong. Hoe? Allereerst door te eisen dat er in 2017 échte verkiezingen plaatsvinden waarbij de inwoners van Hong Kong hun nieuwe leider mogen kiezen.
China wil dat niet. Ja, er komen verkiezingen in 2017, maar China houdt wel toezicht op de kandidaten die mee mogen doen. Sterker nog, iedere kandidaat die mee wil doen, moet Beijing-gezind zijn. Dat betekent dus dat de verkiezingen eigenlijk een farce zijn. Zo ervaren de inwoners van Hong Kong het ook. En dus gaan ze nu al maandenlang regelmatig de straat op om te demonstreren. Gisteren liep het uit de hand:

In Hong Kong is het tot botsingen gekomen tussen de oproerpolitie en een groep studenten die overheidsgebouwen hadden bestormd. De politie moest honderden studenten zaterdag met traangas uiteendrijven. 

Ik voorspel, nee, ik weet zeker dat dit niet de laatste keer is dat we over 'onregelmatigheden' horen in Hong Kong. De demonstranten blijven net zolang de straat opgaan, met tienduizenden tegelijk (de straten lopen dan echt helemaal vol), om af te dwingen dat er echte verkiezingen komen en dat de inwoners van Hong Kong hun eigen leider mogen kiezen.
Voor veel Occupy-demonstranten is dat nog maar het begin: het liefst willen ze óf terug in Britse handen (die maakten tenminste iets moois van Hong Kong, is hun argument) óf helemaal onafhankelijk van China. Want net zoals de Chinese overheid bang is voor 'onrust', zo zijn de inwoners van Hong Kong bang om simpelweg 'een stad' binnen China te zijn in plaats van wat het nu (nog) is.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten