Den Haag kondigt zero tolerance-beleid af voor rellende Schilderwijkers

Den Haag kondigt zero tolerance-beleid af voor rellende Schilderwijkers

Burgemeester Van Aartsen kondigt maatregelen aan om de vernielingen en vechtpartijen in de Haagse wijk te beëindigen.

Sinds de dood van Arubaan Mitch Henriquez die vlak na zijn arrestatie door de politie is overleden, is het onrustig in de Haagse Schilderswijk. Boze inwoners richten in de hele wijk vernielingen aan en gaan op de vuist. Al enkele avonden hebben de politie en de ME grote moeite om de orde te herstellen.

Om een einde te maken aan het vandalisme in de wijk, heeft burgemeester Jozias van Aartsen nu maatregelen afgekondigd die deelnemers aan de onlusten ervan moeten weerhouden om nog plunderend en vechtend de straat op te gaan:

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft een samenscholingsverbod ingesteld naar aanleiding van de rellen in de Schilderswijk de afgelopen nachten. Dat zei Van Aartsen tijdens een persconferentie. Het samenscholingsverbod geldt voor groepen van meer dan drie mensen die 'zonder redelijk doel' bijeen zijn.

Van Aartsen is niet van plan om de Schilderswijk van de buitenwereld af te sluiten en hij wil evenmin gebiedsverboden uitdelen aan wijkbewoners die niet met de politie in aanraking zijn geweest.

De strategie van de burgemeester is er naar eigen zeggen op gericht om zo spoedig mogelijk weer rust in de wijk te krijgen. Van Aartsen zegt daarvoor een 'tweeledige aanpak' voor te staan: hard als het moet, maar 'in het belang van de Schilderswijk' wil hij af en toe ook wel de 'zachte hand' inzetten. De burgervader van de Hofstad ziet namelijk dat veel rellers niet alleen minderjarig zijn, maar vaak ook helemaal niet afkomstig zijn uit de Schilderswijk zelf.

Joram van Klaveren van de nieuwe politieke partij VNL vindt de aangekondigde maatregelen van Van Aartsen in ieder geval onvoldoende, en vindt dat de burgemeester een linkse koers vaart:

De Officier van Justitie geeft desgevraagd aan dat opgepakte relschoppers geen boetes meer hoeven te verwachten: er zullen gevangenisstraffen worden geëist.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties