Den Haag woedend op Pechtold: hij confronteerde Segers met enorme waslijst, eiste onder meer kindereuthanasie!

Geen categoriemei 25 2017, 11:00
In Den Haag zijn de spanningen razendsnel opgelopen, en dat komt allemaal door Alexander "Kijk Mij Eens Geweldig Zijn" Pechtold.
Bij VVD en CDA hebben ze het ondertussen helemaal gehad met Alexander Pechtold. De D66-leider heeft de gesprekken met de ChristenUnie namelijk bewust opgeblazen. Zoals CU-leider Gert Jan Segers gisteren uitlegde aan het Reformatorisch Dagblad kwam Pechtold voor het 'verkennend gesprek' aan met een hele waslijst aan controversiële onderwerpen. Of Segers en diens partij maar even wilden "bewegen" op die onderwerpen:

"Pechtold had een hele lijst met onderwerpen bij zich waarin D66 en ChristenUnie van elkaar verschillen. En ik moest per onderwerp aangeven welke politieke ruimte ik daar zag: uitstellen tot na de komende kabinetsperiode, aan de Kamer overlaten of compromissen sluiten. Dat soort dingen."

Sterker nog, voor zijn ontmoeting met Segers was Pechtold langsgegaan bij zijn fractiegenoten en had hij ze stuk voor stuk opdracht gegeven om een onderwerp te geven waarover ze in de clinch lagen met de ChristenUnie. Die verzamelde hij vervolgens waarna hij ze aan Segers 'gaf.' Of hij zijn handtekening even op het stippellijntje wilde zetten (bij wijze van spreken).
Aangezien Segers veel te netjes is voor de politiek wil hij geen tekst en uitleg geven over het soort onderwerpen dat aan bod kwamen. Gelukkig zijn er andere mensen die wél openheid van zaken geven. Zo wist De Telegraaf gisteren te vermelden dat Pechtold bij voorbaat compromissen eiste van de CU wat betreft "het voltooid leven" (lees: het doden van bejaarden die niet ziek zijn, maar er 'gewoon' genoeg van hebben) en zelfs wat kindereuthanasie betreft.
https://twitter.com/marceltenbroeke/status/867332838017912836
Dit zijn natuurlijk bijzonder gevoelige onderwerpen waarbij je niet over één nacht ijs kunt gaan. Pechtold weet dat ook, wat dan ook de reden is dat hij deze onderwerpen voor Segers' voeten wierp en hem vertelde dat er geen echte onderhandelingen in zaten als de CU-leider zich niet direct overgaf. Die kon daar natuurlijk niet mee akkoord gaan... en dat was het dan.
Het goede nieuws is dat Pechtold zijn hand duidelijk overspeeld heeft. Niet alleen de CU is woedend, datzelfde geldt voor de VVD én het CDA. Die laatste twee weten dat ze eigenlijk niet om D66 heen kunnen, maar ze realiseren zich ook dat hetzelfde voor Pechtold geldt; als hij wil regeren moet hij samenwerken met CDA en VVD. Daarom zijn ze niet van zins om dit soort wangedrag te accepteren. Ja, D66 heeft 19 zetels en is dus een belangrijke partner, maar Pechtold moet zich wél gedragen. Deze arrogante intolerantie kan hij maar beter voor zich afwerpen voor die andere twee partijen het écht gehad met hem hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten