DENK-bobo Kuzu doet het weer: 'Plaats hier een monument voor vermoorde moslims in Bosnië!'

Geen categoriejun 30 2017, 11:00
Opportunisme ten top.
Tunahan Kuzu en zijn islamiserende vriendjes bij de afdeling Roermond zijn weer eens goed op dreef. De DENK-voorman en zijn Roermondse collega Selami Coşkun moeten het natuurlijk hebben van kiezers uit zogeheten minderheden, en dat betekent dat de opportunisten bij DENK - met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht - alweer hun uiterste best doen om die mensen te paaien met cadeautjes.
Menig wethouder of gemeenteraadslid doet dat door nog even snel een nieuw wijkcentrum neer te zetten, of te beloven dat die fiscale voordeeltjes er volgende termijn 'toch echt aankomen'. Deze Nederturkse partij speelt echter liever schaamteloos in op de gevoelens van mensen, en wel op die van migranten uit het voormalige Joegoslavië. Wat daar eind vorige eeuw gebeurde was natuurlijk vreselijk: toen de multiculturele linkse droom daar uiteenspatte in een enorme burgeroorlog waar mensen van verschillende etniciteiten en religies opeens lijnrecht tegenover elkaar stonden, vonden afschuwelijke taferelen plaats. In Joegoslavië dus.
Dat laatste is waarom het huidige voorstel van DENK zo apart is. De partij stelt namelijk voor om in Nederland, en wel in Roermond, een herdenkingsmonument op te zetten voor de genocide in Srebrenica:
Die genocide was vanzelfsprekend afschuwelijk: 7000 islamitische Bosniërs werden daar afgeslacht door de Servische Bosniërs die daar huishielden. Niemand ontkent dat dit een moordpartij van jewelste was op weerloze mensen, puur om hun afkomst. Kuzu heeft dan ook gelijk dat zoiets een herdenkingsmonument verdient, maar de grote vraag is: waarom moet dat in hemelsnaam in Nederland staan?
Natuurlijk: Nederlandse VN-troepen, de Dutchbatters, keken machteloos toe toen de Serviërs hen overrompelden en aan het moorden sloegen. Dat moge bekend zijn. Maar maakt dat meteen van Srebrenica 'onze' genocide? Dat lijkt mij toch niet. Hoe vreselijk dit allemaal ook was: het blijft een aangelegenheid van Bosniërs en Serviërs waar wij bar weinig mee te maken hebben. Dit is slechts één van de gruwelijke hoofdstukken die onze wereld heeft gekend, maar je kunt moeilijk heel Nederland gaan volplaatsen met monumenten ter herdenking van elke gruweldaad die ooit ergens ter wereld is gepleegd. Daarmee bagetalliseer je gebeurtenissen die zich wél hier afspeelden als slechts 'een van zoveel misstapjes'. Zoals - geheel terecht - wel vaker is gezegd: als je alles gaat herdenken, herdenk je uiteindelijk niets meer. Plaats dan desnoods een monument voor die Dutchbatters, maar hiermee sla je de plank echt mis.
Het meest misselijke hieraan is echter niet eens het voorstel, maar de manier waarop het gedaan is. Zoals Coşkun zelf al toegeeft, wonen er veel mensen uit voormalig Joegoslavië in de omgeving Roermond, die het natuurlijk hartstikke sympathiek zouden vinden als er zo'n monument zou komen. Zó sympathiek zelfs, dat ze wellicht een stem op deze opportunistenpartij zouden uitbrengen, dunkt mij. Het zal toch niet..?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten