Deskundigen willen controle op stadions weg bij gemeenten: 'hebben expertise niet'

Geen categoriesep 08 2019, 21:00
Deskundigen reageren op het instorten van het AZ-stadion. Zij pleiten voor het weghalen van het toezicht bij de gemeenten. Die zouden de kennis en expertise niet hebben om degelijk onderzoek te kunnen verrichten. Dat meldt de NOS.
Het toezicht op de constructieve veiligheid is niet goed geregeld. De Veiligheidsverklaring van de KNVB schept alleen een illusie van veiligheid. Dat zeggen diverse deskundigen tegen Nieuwsuur en NOS Nieuws. Om die redenen willen zij dan ook het toezicht weghalen bij gemeenten.
Volgens de deskundigen zit het probleem er voornamelijk in het feit dat inspecteurs en de brandweer niet goed weten waar ze op moeten letten. Een stadion is volgens hen toch echt andere koek, want de inspecteurs en de brandweer zijn voornamelijk bekend met kroegen, kantoren en andere 'normale' gebouwen.
Directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht pleit voor een soort apk-keuring eens in de vijf jaar. Iets waarvan hij weet dat de overheid er geen voorstander van is. Ook pleit hij voor een onafhankelijk toezichtsorgaan.
Toen hij dit voorstelde bij een bijeenkomst van burgemeesters, zo'n drie jaar geleden, kreeg hij een klap in het gezicht: burgemeesters wilden hun zeggenschap niet inleveren. Er lijkt sindsdien weinig veranderd.
De conclusie die ik daaruit trek is dat bijzondere gebouwen dus mogelijk helemaal niet zo veilig zijn als ze lijken en het wachten is tot een volgend stadiondrama zich voltrekt. En dat alleen omdat burgemeesters "hun zeggenschap" belangrijker vinden dan de veiligheid van de eigen burgers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten