Deugliteratuur binnenkort te koop! Rutger Bregman pleit in zijn nieuwe boek voor minder pessimisme

Deugliteratuur binnenkort te koop! Rutger Bregman pleit in zijn nieuwe boek voor minder pessimisme

Rutger Bregman, dat filosofisch lichtgewicht bekend van De Correspondent, heeft een nieuw boek. Hij pleit voor minder pessimisme en 'gewoon meer vertrouwen hebben'. Bespaar jezelf de teleurstelling en sla dit boek maar over.

Een stad in Venezuela dat zichzelf bestuurt, een manager die z'n werknemers 'gewoon hun werk laat doen' en een school in Roermond waar kinderen hun eigen leerroute uitstippelen. Dit en meer van dat soort voorbeelden leiden Bregman naar de conclusie dat de mens van nature goed is.

Daar gooit hij graag een feitensausje overheen want de levensstandaard neemt toe, er zijn minder oorlogen en als je opgroeit met wantrouwen ga je mensen ook wantrouwend behandelen. Dus is het antwoord heel simpel: gewoon meer vertrouwen hebben!

De hypocrisie van Bregman komt sneller aan bod dan verwacht:

"Machthebbers willen natuurlijk graag dat wij elkaar wantrouwen. Want ja, dan zijn zij nodig om ons in toom te houden. Maar wat als het heel anders kan?"

Precies, 'de mensen' kun je wel vertrouwen, géén probleem! Maar 'de machthebbers', ja dat zijn gewoon wel echt teringlijers die jou en mij tegen elkaar proberen op te stoken. Díe moet je dan weer niet vertrouwen. Ondanks dat het boek De meeste mensen deugen heet, deden De Correspondent collega's van Bregman dat zelf helaas niet.

Al met al klinkt het alsof Bregman vooral graag deugpraatjes wil verkopen, die hij met een zorgvuldig gekozen onderzoekje of een stukje filosofie wat gewicht probeert mee te geven. Laat maar liggen dus!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties