Deugliteratuur binnenkort te koop! Rutger Bregman pleit in zijn nieuwe boek voor minder pessimisme

Geen categoriesep 01 2019, 19:00
Rutger Bregman, dat filosofisch lichtgewicht bekend van De Correspondent, heeft een nieuw boek. Hij pleit voor minder pessimisme en 'gewoon meer vertrouwen hebben'. Bespaar jezelf de teleurstelling en sla dit boek maar over.
Een stad in Venezuela dat zichzelf bestuurt, een manager die z'n werknemers 'gewoon hun werk laat doen' en een school in Roermond waar kinderen hun eigen leerroute uitstippelen. Dit en meer van dat soort voorbeelden leiden Bregman naar de conclusie dat de mens van nature goed is.
Daar gooit hij graag een feitensausje overheen want de levensstandaard neemt toe, er zijn minder oorlogen en als je opgroeit met wantrouwen ga je mensen ook wantrouwend behandelen. Dus is het antwoord heel simpel: gewoon meer vertrouwen hebben!
De hypocrisie van Bregman komt sneller aan bod dan verwacht:

"Machthebbers willen natuurlijk graag dat wij elkaar wantrouwen. Want ja, dan zijn zij nodig om ons in toom te houden. Maar wat als het heel anders kan?"

Precies, 'de mensen' kun je wel vertrouwen, géén probleem! Maar 'de machthebbers', ja dat zijn gewoon wel echt teringlijers die jou en mij tegen elkaar proberen op te stoken. Díe moet je dan weer niet vertrouwen. Ondanks dat het boek De meeste mensen deugen heet, deden De Correspondent collega's van Bregman dat zelf helaas niet.
Al met al klinkt het alsof Bregman vooral graag deugpraatjes wil verkopen, die hij met een zorgvuldig gekozen onderzoekje of een stukje filosofie wat gewicht probeert mee te geven. Laat maar liggen dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten