Deur wordt in het gezicht van Mark Rutte dichtgegooid: PvdA doet definitief niet mee in de formatie

Geen categoriejun 20 2017, 19:00
Eerder vandaag berichtten wij al dat mijnheer Rutte graag een middenkabinet wilde en geen rechts kabinet. De verkiezingsuitslagen waren duidelijk: rechts beleid moet de boventoon voeren bij integratie en immigratie. De uitslag maakt voor Rutte niet zo veel uit en vertelt aan de pers dat hij een verbinding wil tussen 'progressief en conservatief'. Daar had hij nog één kans voor: de PvdA. Nu weten we dat de PvdA definitief niet mee wil doen.
Lodewijk Asscher was heel erg duidelijk tegen de pers over een eventuele deelname aan het formatieproces:

Mijn boodschap was dat op de vraag of wij beschikbaar zijn om aan te sluiten bij de partijen die samen het motorblok genoemd worden het antwoord nee is.

Nee is nee volgens Asscher. Behalve in een noodsituatie waarin de PvdA het land kan redden van een eventuele trip de afgrond in. Gelukkig wil elke partij dat natuurlijk wel doen, maar het is in elk geval duidelijk dat de PvdA niet mee gaat doen in het formatieproces.
Asscher begrijpt niet waarom twee partijen die verloren hebben in de verkiezingen, de VVD en de PvdA, weer samen in een regering zouden zitten. Daarnaast hekelt de sociaal-democratische Asscher het rechts-economische beleid van de drie partijen in het motorblok: CDA, VVD en D66.
Dit wordt dus een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen. Aangezien de voorkeur ligt bij een meerderheidskabinet en Rutte niet zit te wachten op een minderheidskabinet, kunnen we er zachtjes van uitgaan dat de kans nog groter is geworden dat er nieuwe verkiezingen aankomen. Deze verkiezingen gaan na deze formatieblamage natuurlijk niet positief uitvallen voor de VVD, dus de druk en stress zijn hoog bij de liberalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten