Dijkhoff 'verantwoordt' zijn democratiehaat: 'Referenda leiden alleen tot snacken en Netflixen!'

Geen categorienov 01 2017, 15:00
Het gaat vrolijk verder in Den Haag, met nu weer een halfbakken 'argument' voor het opknopen van de referendumwet.
Vandaag is de dag waarop de oppositie lang gewacht heeft: het debat waarin Mark Rutte en zijn kompanen hun nachtmerriekabinet mogen verantwoorden, en ze van de Tweede Kamer eens de keiharde waarheid mogen horen.
Eén van de meest desastreuze zaken die dit nieuwe kabinet-Rutte III uitvoert, is natuurlijk het afschieten van het enige middel tot directe democratie dat wij hebben: het raadgevend referendum. Dat uitslagen op basis daarvan keihard genegeerd worden weten we inmiddels al *kuch* Oekraïne *kuch* maar dan nog: laat ons tenminste de illusie hebben dat Den Haag naar ons luistert. Maar nee dus: als het aan Rutte III ligt, is ook dat binnenkort geschiedenis.
Niet zo gek dus dat er aardig wat kritiek op dat punt komt vandaag. De kersverse VVD-fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff, kon dan ook niet anders dan dit punt bespreken. En laten we wel wezen: er zijn best argumenten te bedenken om tegen referenda te zijn - en genoeg punten om vóór te zijn - maar de juiste heeft hij er niet uitgepikt. Nee, volgens hem leiden referenda alleen maar tot meer snacken, meer Netflixen en minder sport. Ja, je leest het goed:

Dijkhoff gelooft niet in referenda. Die zijn slecht voor de besluitvorming. Als hij zichzelf elke avond een referendum zou laten invullen, zou hij naar eigen zeggen elke avond vet eten, veel Netflixen en niet meer sporten. "Terwijl ik weet dat het compromis beter is: gezond eten en af en toe een keer snacken." Zo'n genuanceerd compromis krijg je volgens hem niet met een referendum.

Dit is natuurlijk een bizarre vergelijking, zeker omdat dit simpelweg niet is zoals de politiek en referenda werken. In de Kamer moet je uiteindelijk ook vóór of tegen stemmen: er is geen optie C, tenzij je je van stemming onthoudt natuurlijk. Er is dan geen ruimte voor compromissen, die Dijkhoff hier aanprijst. Die is er misschien als je huidige plan verworpen wordt en je met iets beters moet komen, maar niét tijdens de stemming zelf.
Maar eigenlijk bedoelt Dijkhoff tussen de regels door natuurlijk gewoon dit: 'Nederlanders zijn te dom om zelf beslissingen te nemen over hun leven, dat moeten wij doen.'
Het is weer eens een minachting van Nederland van jewelste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten