Discriminatie aanpakken met een meldpunt, D66 gaat het gewoon doen!

Geen categorieaug 28 2018, 17:00
Wie had dat gedacht? Zo makkelijk kan het tegengaan van discriminatie dus zijn, gewoon een meldpunt oprichten en tot tien tellen! D66 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven heeft de formule gekraakt! Via The Post Online.
Mbo'ers met een niet-westerse migratieachtergrond of 'allochtonen' zoals dat vroeger gewoon heette, moeten tot wel vier keer meer moeite doen voor een stageplek dan hun autochtone medestudenten. Dat komt volgens Van Engelshoven natuurlijk puur door discriminatie en allochtoon-hatende werkgevers die moeten kotsen van de namen Mohammed en Fatima.
Ze heeft inmiddels honderden bedrijfsbezoeken georganiseerd waar ze haar meldpunt door middel van een campagne meer naamsbekendheid tracht te geven. Volstrekt zinloos natuurlijk want iedere werkgever met een beetje benul snapt hoe ze het label 'discriminatie' en 'racist' kunnen vermijden en nog steeds die autochtoon aan kunnen nemen.
Er zullen de afgelopen decennia genoeg bedrijven zijn geweest die een allochtoon hebben willen aannemen maar die om diverse redenen toch niet goed genoeg bleek. Natuurlijk betekent dit niet dat pure discriminatie helemaal geen factor is maar zoals we laatst allemaal konden lezen stopt gemeente Arnhem al met anoniem solliciteren want het gewenste resultaat (meer allochtonen) bleef uit.
Iedere werkgever zal altijd voor de beste persoon op de beste plek willen gaan. Dat hangt echter af van een aantal factoren naast basisvaardigheden en overige handige competenties. Zo moet iemand ook in een team passen, scheelt het enorm als je geen risico loopt dat een werknemer aan de ramadan doet of vijf keer moet bidden of dat je je kantine ineens halal moet laten serveren. Nee, bij gelijke competentie en een 'de Vries' als achternaam kun je er donder op zeggen dat zo'n werkgever liever gaat voor wat hem het meest vertrouwd lijkt.
Dan heb je ook nog te maken met het fenomeen dat iedere Achmed en Mohammed die niet wordt aangenomen, je direct voor racist uitmaakt. Na een paar keer zo'n poging te doen nodig je ze dan gewoon helemaal niet meer uit. Helemaal als ze niet eens aan de basiseisen van de vacature blijken te voldoen. Succes dus met je meldpunt Van Engelshoven, kijk graag ook even na of het daadwerkelijk om discriminatie gaat of om 'vermeende discriminatie' zodat het volgende beleid niet (weer) op onzinstatistieken is gebaseerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten