Dit jaar op vakantie naar Spanje? Kijk uit, want ISIS houdt de toeristische gebieden in de gaten

Geen categoriefeb 13 2017, 20:00
De Spaanse overheid luidt de alarmbellen: ISIS is in opmars in Spanje, en met name de kustgebieden die goedbezocht worden door Nederlandse toeristen zijn een potentieel doelwit.
Heeft u dit jaar het idee een vakantie naar Spanje te willen boeken? Dat kan, maar blijft u dan ook vooral goed opletten. Want het gebied is niet alleen populair bij toeristen die op zoek zijn naar zon, zee, strand en martini's.. maar ook bij ISIS-jihadisten die de costa's een geschikte locatie vinden voor dood, verderf, aanslagen en bloed. Zo rapporteert in ieder geval de Spaanse overheid:

"Leden van terreurgroep IS zouden op sociale media ’directe bedreigingen’ hebben geuit over het plegen van aanslagen in Spaanse kustplaatsen, populair bij miljoenen vakantiegangers uit onder meer Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Volgens een Spaans overheidsrapport is IS sinds afgelopen zomer bezig met het rekruteren van jihadisten in Spanje. Het rapport claimt dat IS de afgelopen tijd regelmatig in het Spaans publiceert, waardoor de invloed op radicale moslims in Spanje toeneemt, aldus de Britse krant Daily Mail. Een specifiek doelwit wordt overigens niet genoemd."

Het zou zeker niet voor het eerst zijn dat ISIS toeslaat in een gebied dat populair is bij vakantiegangers - de Franse hoofdstad Parijs werd meermaals getroffen - denk aan Charlie Hebdo en de Bataclan - en in Tunesië werd in de zomer van 2015 ook een zware aanslag gepleegd op een strand waarbij 38 mensen om het leven kwamen.
Spanje is voor het laatst in 2005 getroffen door een grote terreuraanslag, en ook nu is het dreigingsniveau nog hoog: het ligt op 4 - wat betekent dat er ernstig rekening wordt gehouden met een aanslag, maar er geen concrete aanwijzingen zijn dat een daadwerkelijke jihadistische massamoord binnenkort gaat plaatsvinden.
Mocht u overwegen naar Spanje af te reizen dit voorjaar of deze zomer, doe dan vooral met de informatie dus wat u zelf goeddunkt. Maar alstublieft: kijkt u goed uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten