Dít wordt spannend! Femmes For Freedom wil seksuele revolutie door migrantenvrouwen

Geen categoriedec 08 2019, 17:00
Vrouwenrechtenorganisatie Femmes For Freedom lanceert dinsdag hun nieuwste campagne, gericht op 'een seksuele revolutie door vrouwen uit migrantengemeenschappen'. Een vrouwenrechtenorganisatie met ballen dus!
Feministische clubjes en vrouwenrechtenorganisaties krijgen vaak het verwijt dat ze zich bezighouden met oppervlakkige thema's en campagnes die vooral op symboolpolitiek lijken te zijn gericht. Met voorspelbare reacties op social media in de trant van 'Ga eens naar Iran/Saoedi-Arabië, dáár is pas ongelijkheid!' tot gevolg. En ik geef ze geen ongelijk.
Maar dít thema van conservatieve seksuele moraal in allochtone milieus aansnijden, komt toch aardig dichtbij het daadwerkelijk naar Iran/Saoedi-Arabië gaan in de buurt. Zij richten zich eerst op Rotterdam en schuwen kennelijk geen enkele doelgroep. Shirin Musa zegt:
"Onder Turkse en Marokkaanse vrouwen zie je een hoger percentage soa’s dan onder autochtone vrouwen”, weet Musa. "Ook is het aantal abortussen in die groepen hoger. En dan hebben we het nog over redelijk geëmancipeerde gemeenschappen. Hoe die cijfers onder nog conservatievere Afghaanse, Somalische, Pakistaanse of Iraakse vrouwen liggen, weten we niet."
Dit kon wel eens link gaan worden en ik ga hier even flink kort door de bocht, maar in de afgelopen jaren dat ik dit onderwerp voorbij heb horen komen, lijkt de poging tot seksuele bevrijding van vrouwen uit migrantengemeenschappen een vonk in een kruitvat. Ik gooi nu alle conservatieve bevolkingsgroepen uit het Midden-Oosten in Nederland voor het gemak even op één hoop, want het lijkt altijd (in meer of mindere mate) op hetzelfde neer te komen met een vader die de volgende regel hanteert: 'Mijn zoon mag alles en mijn dochter moet niet zo losbandig worden als die Nederlandse sletjes, dus mag ze niks.' En zoonlief die naar z'n vader opkijkt gaat zelf helemaal los, maar oh wéé als z'n zusje ook maar een drankje van een vent krijgt aangeboden.
Ik snap ook wel er flinke verschillen tussen groepen zitten en het niet overal zo gaat als ik nu schets, maar dit is wel een cultuur dingetje die vrij diep geworteld lijkt te zitten en waar nu een groep aan lijkt gaan zitten zagen. Wat bij sommige van die migrantenvaders nou precies de doodsangst is sinds zijn leven hier in Nederland.
Ik wens ze alle succes en vindt het ontzettend moedig. Ik ben echter bang dat dit binnen de kortste keren misgaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten