'Diva Stassen fraudeerde'

Geen categoriefeb 13 2012, 15:14
Volgens Sp!ts heeft Laurence Stassen fraude gepleegd.
Onze eigen Rob Goossens heeft een mooie, interessante scoop voor zijn andere werkgever, Sp!ts. Uit onderzoek van Den Haags jongste en meest veelbelovende (en nominaal rechtse!) talent blijkt namelijk dat Stassen de regels van Brussel aan haar laars heeft gelapt.
Nu weet ik wat u denkt: 'Dus? We hebben toch allemaal een hekel aan Europa? Wat maakt ons het uit dat ze Brussels eisen naast zich neerlegt en doet waar ze zin in heeft?'
Goede vraag. Het punt is alleen dat er geld mee gemoeid is. Daarmee bedoel ik natuurlijk belastinggeld.

In september 2009 beginnen de voorbereidingen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Ondanks haar geringe inhoudelijke inbreng in Brussel, krijgt Stassen de vraag lijsttrekker te worden in Limburg. Ze zegt ‘ja’ en zet Adriaan Houweling en Arthur van Angeren in, haar twee geaccrediteerde medewerkers in Brussel. De twee mailen wat af met de kandidaat-Statenleden en komen zelfs in werktijd naar Limburg om Stassen bij te staan. Dat is uitdrukkelijk verboden door het Europees Parlement. „Geaccrediteerde medewerkers maken deel uit van de onkostenvergoeding van Parlementsleden”, stelt een woordvoerder. „Die vergoeding mag niet gebruikt worden om een campagne van te financieren.” Stassen riskeert met deze zet een fraudeonderzoek en zal waarschijnlijk een deel van haar onkostenvergoeding moeten terugbetalen. Voormalig PVV-Statenlid Harm Uringa: „Iedereen wist dat zij in dienst waren van de Brusselse fractie. Het was ook duidelijk dat ze verder geen enkele band met Limburg hadden. Wat wij niet wisten, is dat dit in strijd is met de Brusselse regels. Typisch Stassen: ze vertelt telkens maar de helft van het verhaal.”

Als er inderdaad een fraude-onderzoek komt, en als de EU inderdaad concludeert dat Stassen en haar medewerkers de regels aan hun laars hebben gelapt, is dat toch een smetje op haar blazoen - en op dat van de PVV. Wilders en de zijnen hebben immers een grote hekel aan Europa (wie kan het ze kwalijk nemen?). Dat is prima, maar hoe kun je als politicus dan wel geld aannemen van Brussel - en dan ook nog eens op een onreglementaire manier?
Ook de rest van het verhaal is uw tijd waard. Goossens zet Stassen neer als een bikkelharde, buitengewoon ambitieuze vrouw. Zo'n type dat tegenstanders, ook binnen de eigen partij, snel even aan de kant zet als dat haar zo uitkomt. Voorbeeldje:

Op maandag 12 december bespreekt Euro-fractievoorzitter Barry Madlener met partijleider Geert Wilders en senator Machiel de Graaf in Den Haag de terugkeer van Van der Stoep in de fractie. Als de partij hem niet terugwil, moet de partij die dag een knoop doorhakken over zijn toekomst. De bezwaren worden van tafel geveegd en Van der Stoep krijgt zijn zetel terug. De PVV-fractie in Europa moet dan nog beslissen of hij welkom is. Van der Stoep gaat ervan uit dat hij terugkeert, zo twittert hij de volgende ochtend. Dat blijkt te voorbarig. 600 kilometer verderop laat Stassen haar macht in de Europese fractie gelden. Van der Stoep is wat haar betreft niet meer welkom en ze krijgt collega’s Lucas Hartong en Auke Zijlstra mee. Omdat Van der Stoep zijn zetel al terug heeft, kan de partij de zetel niet meer opeisen. De kersverse ex-PVV’er gaat in zijn eentje verder en de PVV verliest een dure zetel.

Blijkbaar beschouwde Stassen Van der Stoep als een rivaal. En dus moest hij uit de partij worden gezet. Als niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
En dat is niet alles. Blijkbaar botert het tegenwoordig ook niet allemaal zo tussen Stassen en haar grote leider, Geert Wilders:

Geert Wilders is op de hoogte van de oorlogsstemming in zijn geboorteprovincie. Vanuit Den Haag klinken geluiden van onvrede over de Limburgse PVV-fractie, die zich verheven zou voelen boven de partij. Een mail van Cor Bosman, die een PvdA-Statenlid uitmaakte voor een „uitgekotst stuk halal-vlees, gemaakt van Turks varken”, belandt al in april 2011 bij de partijleider. Wilders belooft Harm Uringa, die dreigt niet op de partij te stemmen bij de Eerste Kamerverkiezingen, mondeling beterschap.

Daar komt alleen niets van, volgens de geciteerde Uringa komt dat vooral doordat Wilders feitelijk niets te zeggen heeft in Limburg en dus afhankelijk is van Stassens medewerking. Weigert ze mee te werken, dan kan hij alleen vanaf de zijnlijn staan toe te kijken.
Dan de conclusie: wat moeten we nu eigenlijk maken van dit verhaal? We moeten het probleem met de EU vrij serieus nemen. Als dat klopt - en Stassen ontkent het - kan ze een deel van de vergoeding ongetwijfeld terugbetalen, en wordt ze ook door de grote landelijke bladen ongetwijfeld kapot geschreven.
Ook wat betreft de onrust in de Limburgse PVV-fractie is het duidelijk dat Stassen en de haren een probleem hebben. De PVV is nog altijd een jonge, nieuwe partij. Intern geruzie kan zo nu en dan voorkomen, maar moet eigenlijk zo snel mogelijk de kop worden ingedrukt. 
Maar de rest? Ze is ambitieus, koelbloedig, egoïstisch en, volgens verscheidene bronnen, lui. Van dat laatste zal de gemiddelde PVV-stemmer uit Limburg niet buitengewoon blij worden, maar het is ook weer niet zo dat alle politici van de gevestigde partijen hun kont eraf werken. Wat betreft die andere eigenschappen kan ik alleen maar vragen: Echt? Een politica die keihard en ambitieus is en die alleen aan zichzelf denkt? Een politieke diva in optima forma? Dat is inderdaad wel een novelty. Nou ja, eigenlijk niet, natuurlijk. Ook daar lopen er nogal wat van rond in de politiek, zowel in Brussel, als in Den Haag.
Overigens komt Rob vanaf volgende maand terug bij uw favoriete rechtse weblog. Hij wordt onze Den Haag-correspondent. Zojuist kwam zijn exclusieve reactie per fax binnenrollen. "Alles leuk en aardig, maar de Haagse beerput is groter dan Laurence Stassen alleen", schrijt hij. "Ook in dienst van DDS zal ik blijven graven. En de politici die vandaag het hardst schande roepen, zijn morgen aan de beurt." Dat belooft dus veel goeds!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten