Dividendbelasting zal de Nederlandse regering misschien 1,7 miljard meer kosten door claims

Geen categorieaug 31 2018, 16:00
Hoe je het ook wendt of keert, je betaalt uiteindelijk altijd voor de keuzes die je hebt gemaakt. De gevolgen staan vast en zijn voor jou, dat geldt als mens, of als instituut. De Nederlandse regering heeft een aantal keuzes gemaakt en daar zit een prijskaartje aan vast. Het afschaffen van de dividendbelasting kost veel geld, maar de belasting houden kost waarschijnlijk ook veel geld. Dit komt door een uitspraak van het Europees Hof in een rechtszaak tegen de Deense overheid over de dividendbelasting.

Er dreigt een tegenvaller van 1,7 miljard door procedures van buitenlandse beleggers wegens de dividendbelasting. Zij voelen zich oneerlijk behandeld omdat ze de betaalde belasting in eigen land niet af kunnen trekken, Nederlandse beleggers kunnen dat wel. In een vergelijkbare zaak tegen de Deense staat hebben buitenlandse beleggers recent gelijk gekregen van het Europees hof en dat heeft verstrekkende gevolgen voor Nederland, zeggen fiscalisten die bij honderden van de procedures betrokken zijn tegen de NOS.

De uitspraak tegen de Deense staat betekent dat Nederland binnenkort waarschijnlijk een zelfde uitspraak kan verwachten, zegt Robert van der Jagt, partner bij belastingadvieskantoor KPMG Meijburg. Van der Jagt staat vele honderden beleggers en fondsen bij in hun procedures. "Als je kijkt naar het arrest in de Deense zaak, dan staat vast dat de Nederlandse wet - in ieder geval zoals die was tot 2008 - in strijd is met het Europees recht. Klaar."

Als het Kabinet de dividendbelasting afschaft, moet het alsnog die 1,7 miljard betalen als het Hof dat aangeeft. Dan moet de overheid dus betalen voor het verlies aan inkomsten door de afschaffing en het geld voor de procedures tegen de Nederlandse Staat nu we wel de dividendbelasting hebben. Aanpassing van de wet is volgens de Belastingdienst onuitvoerbaar, dus blijft er voor het Kabinet dus maar één optie over: de belasting afschaffen.
Het lijkt wel alsof de hele institutionele context de regering duwt naar de keuze voor het afschaffen van de dividendbelasting. Het Kabinet wil deze mogelijke tegenvaller niet gebruiken als voor-argument in de afschaffingskwestie, maar het komt natuurlijk wel verdomd goed uit. Enfin, ik ben niet tegen de afschaffing van de belasting, als de burgers van Nederland maar ook lastenverlaging krijgen. Dan is het evenredig verdeeld en wordt er geen specifieke groep benadeeld ten koste van de ander. De burger betaalt sowieso als de dividendbelasting afgeschaft wordt. Daar kan je van op uit gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten