Kabinet ontkent Geert Wilders onder druk te hebben gezet om cartoonwedstrijd af te blazen

Geen categorieaug 31 2018, 15:00
Het afblazen van de cartoonwedstrijd is een groot verlies voor de Nederlandse samenleving. Eerder heb ik al betoogd dat het geen chique manier is om een onderwerp op de agenda te zetten, maar dat het wel een goede symbolische uiting is voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Er spelen vele factoren die invloed hebben gehad op de keuze om de cartoonwedstrijd al dan niet af te blazen, maar het Kabinet ontkent zelf een factor te zijn geweest.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt dat hij begrip heeft voor het besluit dat Wilders gisteren nam omdat hij naar eigen zeggen "het risico van islamitisch geweld" uit de weg wil gaan. Afgelopen woensdag werd bekend dat de veiligheidsdiensten ook in Nederland waarschuwden voor een toenemende dreiging.

Maar het kabinet heeft er op geen enkele manier op aangestuurd, want dat vindt de vrijheid van meningsuiting van de politicus te belangrijk. "Een parlementariër moet dit soort initiatieven kunnen nemen en zijn mening ongehinderd kunnen uiten, ook al is dat een heel scherpe mening."

Als het Kabinet wel druk had uitgeoefend, dan had Wilders het echt wel gezegd. Daarnaast gaat het natuurlijk om de levens van andere mensen. Wilders vond het risico te groot om de cartoonwedstrijd door te laten gaan. Uiteindelijk heeft ook wat hij wilde: laten zien hoe de radicale islam de vrijheid van meningsuiting bedreigt. Alles meegenomen heeft de PVV-leider dus alsnog gewonnen.
Dat we niet de inzendingen hebben kunnen zien is wel jammer, want ik ben er persoonlijk erg benieuwd naar. Misschien dat de wedstrijd niet live wordt gehouden, maar dat de tekeningen op internet worden getoond. Ze hebben niet voor niets hun best gedaan en misschien ook risico gelopen, dus het zou goed zijn als de wedstrijd op een andere manier door zou gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten