Donald Trump pakt president Mexico keihard aan: 'Als Mexico ons niet eerlijk behandelt wil ik geen zaken met hen doen'

Donald Trump pakt president Mexico keihard aan: 'Als Mexico ons niet eerlijk behandelt wil ik geen zaken met hen doen'

De Mexicaanse president Peña Nieto mag wel op zijn woorden gaan letten als hij ooit nog welkom wil zijn in het Witte Huis van Donald Trump.

Trump is nog net geen week president, maar hij is nu alllerbeste vrienden geworden met zijn zuiderburen, de Mexicanan. Goed, het zat er met zijn belofte een muur aan hun grens te bouwen natuurlijk nooit echt aan te komen dat de relaties makkelijk zou worden, maar Peña Nieto helpt nou niet bepaald mee.

Dit is namelijk een feit dat hij maar beter kan accepteren: de muur ter bescherming van de Amerikaanse grenzen komt er eindelijk, en doen alsof dat nog echt tegen te houden valt is zelfbedrog. Natuurlijk, de NOS kwam al snel op de proppen met een schrijfseltje waarin ze allerlei dingen verzonnen om het grenswerk te vertragen, maar dat is wishful thinking: dat ding komt er echt wel, en terecht.

Toch blijven linkse actoren en mensen in het algemeen die tegen Trump zijn om maar een 'beter mens' te lijken om onverklaarbare reden tegen het bouwwerk. Helaas komt er nooit een zinnig antwoord uit wanneer je hen vraagt naar de reden voor de tegenstand: 'schendingen van mensenrechten' is meestal het nietszeggende antwoord. En dan vraag ik me vanzelfsprekend af: welke mensenrechten? Er is geen vrij verkeer van personen tussen de Verenigde Staten en Mexico: wie legaal over wil steken moet toch al echt via een officiële grensovergang, en die blijven gewoon open als de muur er komt. Nou, dan moet het wel over het onontvreemdbare recht om illegaal een grens over te steken als je dat wilt gaan.. behalve dat dat recht natuurlijk niet bestaat. Sterker nog, het enige recht dat hier te bekennen valt is het recht van elk land om zelf uit te maken wie er wel en niet binnenkomt, en laat dat nou net het doel van deze muur zijn.

Nee, iedereen weet dondersgoed dat Trump hier - en dat moge ook wel eens gezegd worden - gewoon in zijn volle recht staat. Hoe sneu is het dan als de Mexicaanse president zich zogenaamd teleurgesteld uit omdat hij had gehoopt dat, speciaal ter ere van zijn bezoek, het plan alsnog in de ijskast zou verdwijnen? Dat is natuurlijk een totaal irrealistische verwachting, maar zo gaat dat in Mexico! Hoe dan ook, the Donald himself was niet gediend van het feit dat Peña Nieto de onderhandelingen al begon - en afschoot - voordat hij überhaupt bij hem langs was gekomen voor een gesprek, en besloot zijn uitnodiging in te trekken met de nu al legendarische woorden:

Tenzij Mexico de Verenigde Staten eens eerlijk gaat behandelen zou zo'n ontmoeting nutteloos zijn!

En ja, daar heeft hij het deze keer 200% bij het rechte eind. Totdat Mexico eens inziet dat het meer is dan een land waar het ongewenste burgers naartoe kan sturen en waar het geld aan kan verdienen, hebben deze twee weinig over te spreken. Het is prima als ze elkaar alsnog ontmoeten, maar dan wel met de belangrijke voorwaarde die hier gesteld wordt: als Mexico Amerika gewoon eens eerlijk gaat behandelen, zoals ze elk land - en vooral zichzelf - zouden behandelen. Misschien dat is er weer ruimte voor een gezellig gesprek tussen buren.

Bekijk de korte maar krachtige aankondiging van de kersverse POTUS (President of the United States) hier:

[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2017/01/C-SPAN-President-Trump_-_The-President-of-Mexico-and..._10155230721540579.mp4"][/video]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties