Doodenge handleiding vertelde Barcelona-terroristen: "Je mag liegen. Verander je kledij, je kapsel, je auto's!"

Doodenge handleiding vertelde Barcelona-terroristen: "Je mag liegen. Verander je kledij, je kapsel, je auto's!"

Waarom konden de terroristen die eerder deze maand zestien mensen doodden in het Spaanse Barcelona jarenlang zo ongestoord radicaliseren en zich voorbereiden op een afschuwelijke aanslag? Verbijsterende literatuur die bij de imam van het groepje is gevonden, geeft tekst en uitleg: "De moslim moet de ongelovigen imiteren in hun kledij als dat de islam ten goede komt. Net zoals de joden dat deden toen ze in de tijd van de profeet op het Arabische schiereiland woonden."

Weinig mensen weten het, maar imam Abdelbaki Es Satty die de Marokkaanse jongeren aanzette tot aanslagen in Barcelona en daarbij ook zelf om het leven kwam, was ooit al bijna eens eerder opgepakt voor zijn extremistische gedachtegoed.

We hebben het dan over 2008, toen een Marokkaanse jihadronselaar genaamd Mohamed Mrabet werd gearresteerd door de Spaanse politie. Bij Mrabet thuis werd een jihadhandleiding gevonden, die geschreven was door Es Satty. De politie zag in het boekje kennelijk geen aanleiding om Es Satty zelf in de boeien te slaan. Maar dat kan wel eens een catastrofale miscalculatie geweest zijn, als je leest wat er zoal in het dertig pagina's tellende boekje van de terreurimam geschreven is. De titel is 'Clandestiniteit in de jihad is een legitieme plicht', en de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws heeft enkele zinsneden naar het Nederlands kunnen vertalen:

"De belangrijkste regel in de handleiding is al bijzonder duidelijk: alles wat voor een "goede moslim" verboden is, is toegestaan als het de clandestiniteit dient. "Geheimhouding is een sleutelfactor in welke oorlog dan ook", staat er in het eerste artikel van het document. "Het is fout het niet te gebruiken in de jihad, ook de ongelovigen die de wereld regeren gebruiken duizenden spionnen om informatie te verkrijgen van moslims.

Ook artikel 2 is duidelijk: "De moslim moet de ongelovigen imiteren in hun kledij als dat de islam ten goede komt. Net zoals de joden dat deden toen ze in de tijd van de profeet op het Arabische schiereiland woonden."

De belangrijkste vijand van de clandestiniteit is volgens de handleiding "routine". Leugens mogen, als ze dienen om de ongelovigen te straffen. "Denk eraan: je mag liegen. Verander je kledij, je kapsel, je woonplaats, je auto's, je dagelijkse routes, je vergaderingen, de plaatsen waar je afspreekt.""

Wat er in feite in het boekje in beschreven staat, is de islamitische leer van de taqqiyah. Het betekent dat het moslims toegestaan is om de jokkebrok uit te hangen als ze daar zichzelf mee kunnen redden. Op zich is dat geen misdaad, maar 'taqqiyah' wordt ook maar al te vaak uitgelegd als de plicht om ongelovigen in de luren te leggen. Doe alsof je een seculiere moslim bent, ga uit, rook, drink alcohol en begeef je in het gezelschap van schaarsgeklede vrouwen. En sla dan toe: met aanslagen, of met andere maatregelen om de samenleving te islamiseren.

Die tactiek heeft in het geval van het omineuze gezelschap van Barcelona gewerkt: iedereen in het dorp waar de heren vandaan kwamen, bleek stomverbaasd en benadrukte hoe geïntegreerd de jongemannen wel niet waren. En zo konden de Marokkaanse terroristen jarenlang ongestoord, als de Spanjaarden even niet keken, hun bloeddorstige terreurdaad in de Catalaanse hoofdstad voorbereiden.

Uiteindelijk had de hele aanslag dus voorkomen kunnen worden, als naïeve mensen zich niet zo makkelijk in de maling hadden laten nemen door wat uiterlijke verschijningsvormen van islamitische extremisten. Het is een uiterst zure, maar helaas ook realistische, vaststelling.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer