Doorbraak: Berlusconi maakt eurosceptische regering in Italië mogelijk

Geen categoriemei 10 2018, 11:00
Na een politieke impasse in Italië is er eindelijk een doorbraak gekomen. Silvio Berlusconi, de politieke leider van de rechtse partij Forza Italia, heeft aangegeven dat hij niet in de weg zal staan als Lega Nord een regering gaat vormen met de Vijfsterrenbeweging, een andere eurosceptische partij in Italië.

Omdat M5S en Lega beide sterk anti-Brussel zijn, stevent Italië af op de meest eurosceptische regering die een oprichter van de EU ooit heeft gekend, zegt Marghadi. "Ze gaan zich niet aan de begrotingsregels houden en M5S begon deze week zelfs over een referendum om uit de euro te stappen. Er breken onzekere tijden aan wat betreft de toekomst van Italië in Europa."

Ondanks de handreiking van Berlusconi is het volgens Marghadi na de afgelopen twee maanden nog lang niet zeker dat de nieuwe regering er ook komt. "Ze kunnen er vandaag uitkomen, morgen of helemaal niet en dan gaan we alsnog stemmen."

Of dit goed nieuws is voor Italië is nog maar de vraag. Beide partijen zijn anti-EU, maar dat is ook wel de enige raakvlak die ze hebben. Voor de rest zijn ze heel erg verschillend, zij het vanwege belastingen, zij het op sociaal-cultureel vlak. Ook met betrekking tot immigratie hebben ze verschillende standpunten, waarbij Lega Nord veel kritischer is op immigratiegebied.
Daarom is het inderdaad nog maar de vraag of er wel een regering gaat komen, maar als dat zo is, dan zal de Europese Unie daar verre van blij mee zijn. Als een referendum er doorheen komt (Lega Nord zal dat niet tegenhouden) en de Italianen zeggen 'nee' tegen de euro, dan zal het hoogstwaarschijnlijk ook uit de EU treden. 'Zonder EU geen lidmaatschap', aldus Juncker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten