Doorgeslagen Saudi's veroordelen man die twitterde atheïst te zijn tot 10 jaar en 2000 zweepslagen

Doorgeslagen Saudi's veroordelen man die twitterde atheïst te zijn tot 10 jaar en 2000 zweepslagen

De islamitische rechtbank had geen enkel medelijden met de man die weigerde terug te nemen dat hij atheïst is.

Meestal is het ISIS die met dit soort wandaden het nieuws haalt, maar ook de gevestigde orde op het Arabisch schiereiland is keurig op de hoogte van wat er wel en niet is toegestaan onder de Shariawetgeving. Één van de meest belangrijke regels is dat afvalligen keihard aangepakt moeten worden, en wat dat betreft valt deze straf nog lichtjes uit.. hij had hier gemakkelijk de doodstraf voor kunnen krijgen, maar vermoedelijk wilden de authoriteiten hiermee een voorbeeld stellen tegen andere atheïsten die overwegen hun breuk met de Islam openbaar te maken.

Een 28-jarige Saudi deed namelijk precies dat. Hij besloot om voor de hele wereld op Twitter te schrijven dat hij eigenlijk atheïst is, ook al woont hij in het streng islamitische land. Dat werd hem niet in dank afgenomen daar. Integendeel, onder de Saudische wet wordt atheïsme als niets anders dan terrorisme gelabeld, waardoor (vermeende) atheïsten al snel keihard aangepakt kunnen worden. In dit geval moet de man het doen met 2000 zweepslagen, 10 jaar in een smerige gevangenis en een boete van zo'n 4500 euro. Ja, dit doorgeslagen regime weet zeker wel hoe ze afvallige onderdanen moeten behandelen, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

Waarom doorgeslagen? Wat mij betreft mag iedereen lekker zelf bepalen waar hij in gelooft, en als dat in Saudi-Arabië een orthodoxe versie van de Islam is, dan zij dat zo. Toch eindigt die vrijheid bij het opleggen van die opvattingen bij anderen met geweld, zoals hier overduidelijk gebeurd is. Helaas zit de tegenstrijdigheid hem nu net daar: aangezien de scheidslijn tussen de Islam als geloof en Islamisme als ideologie flinterdun is, is het in de praktijk eigenlijk onmogelijk om de twee te scheiden. Zolang dit daar als staatreligie fungeert - en dat zal nog heel lang duren - zullen andersdenkenden daar als misdadigers, of zelfs terroristen gelabeld worden. En dat terwijl de enige misdadigers in dit verhaal de rechters zijn die deze straf hebben opgelegd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties