Drama Middellandse Zee: drie aan elkaar gebonden houten boten gekapseisd: 150 man vermoedelijk verdronken

Geen categoriejul 26 2019, 17:00
Totaal onverwacht natuurlijk, maar er is weer een migrantenschip gekapseisd. Er zijn zo'n 150 mensen vermoedelijk verdronken. Libië heeft er 145 gered en Artsen zonder Grenzen spreekt van 400 oorspronkelijke opvarenden. Het is in ieder geval flink mis.
Zo'n 100 kilometer van Tripoli kapseisde een schip. Of nou ja, drie houten bootjes die aan elkaar waren geknoopt. De overlevenden komen voornamelijk uit Ethiopië en Soedan. Verklaringen van de 145 overlevenden geven aan dat er zo'n 250 mensen aan boord waren. Artsen zonder Grenzen spreekt echter van 400. Libische autoriteiten menen dat er zo'n 150 mensen vermist zijn. Dit zou echter wel eens richting de 250 vermissingen kunnen gaan als het getal van Artsen zonder Grenzen blijkt te kloppen.
Dit laat echter wel direct zien waarom het zo gevaarlijk is dat hulporganisaties blijven proberen mensen op te pikken uit zee. Wederom gaat het hier om een niet-zeewaardig houten vlot, wat betekent dat die opvarenden óf ontzettend naïef zijn en denken dat hun bootje het wel ging halen, óf dat ze er vanuit gingen dat ze onderweg wel een fatsoenlijk schip tegen zouden komen die hun verder zou helpen.
Het laatste lijkt mij het meest aannemelijk, waardoor Artsen zonder Grenzen, Sea-Watch en al die andere deugmajoren indirect bloed aan hun handen hebben. Gefeliciteerd allemaal, volgende week kapseist er waarschijnlijk weer één.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten