Dreigzieke Poetin neemt Polen en Roemenië op de korrel

Dreigzieke Poetin neemt Polen en Roemenië op de korrel

Stalin 2.0 heeft ook weer eens wat te mekkeren over de Oost-Europese landen die niets liever willen dan weg van het Russische juk.

In Rusland hebben ze nog niet helemaal door dat de Berlijnse Muur afgebroken is, het IJzeren Gordijn opengeschoven en het tijdperk van het communisme tot een einde is gekomen. De Breznev-doctrine is niet meer, maar Vladimir Poetin doet net alsof we nog in de jaren '80 leven.

Tegenwoordig zijn de meeste Oost-Europese landen bondgenoten van het vrije Westen. Logisch: de Westerse ideologie van vrijheid en vrijhandel heeft ze al 25 jaar vrede en veiligheid gebracht. De Oosterse thema's van oorlog, onderdrukking, uitbuiting en indoctrinatie kan ze gestolen worden - en terecht.

Daarom zijn deze woorden van de secretaris-generaal van de CCCP Vladimir Poetin ook zo enorm koddig:

"De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag Roemenië en Polen gewaarschuwd dat ze in het zicht van Russische raketten kunnen komen, omdat ze delen van een Amerikaans raketschild op hun grondgebied onderbrengen. Moskou beschouwt dat als een bedreiging voor zijn veiligheid.

Poetin kwam met zijn sterkste waarschuwing tot nu toe over het raketschild. Moskou heeft herhaaldelijk gezegd vergeldingsmaatregelen te nemen, maar Washington en zijn bondgenoten hebben die waarschuwingen genegeerd, zei hij op een persconferentie in Athene waar hij op bezoek is."

Als Poetin wapens in z'n buurlanden zo ontzettend vreest, had hij misschien meer werk moeten maken van het te vriend houden van deze landen. In plaats daarvan heeft hij overal waar hij kon Russischtaligen opgestookt tegen andere bevolkingen, en begon hij al oorlogen in Oekraïne en Georgië. Uiteraard hebben Polen en Roemenië - die flink te lijden hebben gehad onder Russische overheersing in de vorige eeuw geen enkele zin in een vernieuwing van deze Russische onderdrukking, en accepteren ze zonder morren de Amerikaanse raketten.

Paranoïde Poetin denkt dat die tegen hem gericht zijn - zoals de waard is vertrouwt hij z'n gasten, zullen we maar zeggen - maar in werkelijkheid staan die gericht op het instabiele Midden-Oosten. Gewoon uit verdedigingsoogpunt. Maar in Rusland draait alles om Rusland, en kunnen ze niet geloven dat anderen acties nemen die helemaal niks te maken hebben met Rusland. Narcissus was er niks bij.

Hoe dan ook moeten we niet bang zijn om af te stellen op Moskou als Poetin aan de gang blijft met deze dreigcampagne tegen onze bondgenoten in Warschau en Boekarest. Het is eens tijd om die Russische beer een toontje lager te laten zingen, en het liefste met onmiddellijke ingang.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties