Duitse peilingen: Merkels CDU wordt weer de grootste, rechtse AfD derde partij

Geen categoriesep 17 2017, 21:00
Bij de Duitse verkiezingen volgende week wordt de CDU van Angela Merkel voor de vierde keer op rij de grootste partij in de Bondsdag. Het 'wir schaffen das'-beleid gaat dus nog even door.
De Duitse verkiezingen naderen in rap tempo – op 24 september kiest Duitsland een nieuw parlement. Volgens de laatste peilingen stevent Angela Merkel voor de vierde keer af op een zege. Haar partij, de christendemocratische CDU, krijgt maar liefst 36 procent van de stemmen. De sociaaldemocratische SPD volgt op de tweede plaats en moet het doen met 22 procent. De partij wordt tegenwoordig geleid door Martin Schulz, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement. Hoewel veel Duitsers – raar maar waar – enthousiast over hem waren, heeft zijn leiderschap kennelijk niet het gewenste resultaat.
Schermafbeelding 2017-09-17 om 20.02.25
De rechtse partij Alternative für Deutschland zal bij de komende verkiezingen voor het eerst in de Bondsdag komen. De partij peilt op 11 procent van de stemmen en staat daarmee op de derde plek. AfD verzet zich tegen het opengrenzenbeleid van Merkel en de overige partijen, en is bovendien skeptisch jegens de groeiende invloed van de Europese Unie. Het zou de eerste keer zijn dat een partij in de Bondsdag komt die duidelijk rechtser is dan Merkels CDU.
In de politiekcorrecte Duitse media wordt AfD geregeld weggezet als een extreemrechtse partij, maar kennelijk denkt een aanzienlijk deel van het Duitse electoraat daar anders over. Zij zijn klaar met het "iedereen is welkom"-beleid van de overige partijen en geven bij de komende verkiezingen hun stem aan AfD – niet te verwarren met de uit Blaricum afkomstige activiste AFD.
Overige partijen die zitting zullen nemen in de Bondsdag zijn de liberale FDP, de extreemlinkse Die Linke en de Groenen. Vooral voor de FDP is dat goed nieuws: bij de laatste verkiezingen bleef de partij onder de kiesdrempel en nam de FDP dus geen zitting in het parlement. De komende verkiezingen maakt de liberale partij een comeback, als de peilingen het bij het rechte eind hebben.
Met de huidige peilingen lijkt het waarschijnlijk dat er weer een coalitie zal komen tussen Merkels CDU en de sociaaldemocratische SPD, net als de afgelopen jaren. Dat betekent dat de "wir schaffen das"-koers zal worden voortgezet en er niets zal worden gedaan om de migratiestroom in Europa in te dammen. Bovendien kunnen we uitzien naar een Europese Unie die haar macht blijft uitbreiden – dit is immers wat Merkel wil.
37.0% CDU/CSU 20.0% SPD 12.0% AfD 9.5% FDP 9.0% LINKE 7.5% GRN
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten