Duitsland gaat experimenteren met basisinkomen: €1200 per maand, gratis en voor niets

Duitsland gaat experimenteren met basisinkomen: €1200 per maand, gratis en voor niets

Duitse euromunt. Bron: Shutterstock.

In Duitsland gaat binnenkort een driejarige proef van start waarin 122 deelnemers een zogeheten basisinkomen krijgen. Dat betekent dat de proefkonijnen - allen tussen de 20 en 40 jaar oud - zonder tegenprestatie maandelijks een bedrag van €1200 tegemoet kunnen zien, dat zij kunnen besteden zoals zij zelf goed dunken.

Het Duitse instituut voor Economisch onderzoek (DIW) zal het experiment op de voet volgen: “De volgende drie jaar willen we empirisch onderzoeken of en hoe de onvoorwaardelijke en regelmatige betaling van een geldbedrag dat meer dekt dan het bestaansminimum, een effect heeft op het gedrag van mensen," aldus een woordvoerder van het DIW.

Het is het tweede grootschalige Duitse experiment met het basisinkomen. Eerder werd ook al een test uitgevoerd in 2017. Toen was de groep deelnemers kleiner, en bestond deze alleen uit mensen met een laag inkomen. De groep in de nieuwe test is echter groter en diverser, en wetenschappers hopen dan ook een beter beeld te krijgen van de economische effecten die een basisinkomen genereert.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Duitsland Basisinkomen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties