ECB geeft 3 miljard euro extra aan Griekse banken

ECB geeft 3 miljard euro extra aan Griekse banken

Volgens Europa is het extra geld nodig om Griekse banken overeind te houden.

Zoals wij eerder al berichtten hield de ECB er eerder vandaag ernstig rekening mee dat er een bankrun zou ontstaan in Griekenland als de banken maandag hun deuren weer zouden openen. Om dat te voorkomen zouden de banken overwegen om maandag de deuren gesloten te houden.

Dat probleem is, op de korte termijn in ieder geval, voorlopig even opgelost. De ECB heeft namelijk besloten om de Grieken financieel extra te steunen. In totaal zouden de Zuid-Europeanen zo'n 3 miljard euro extra gaan ontvangen:

De Grieken staan in de rij voor pinautomaten om hun spaargeld veilig te stellen. De bankrun zou - als er niets gebeurt - waarschijnlijk leiden tot een faillissement van het hele land. Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat de ECB extra steun gaat verlenen. Vrijdag hield de ECB een spoedberaad, naar verluidt over het verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag aan noodsteun met drie miljard euro te verhogen.

De steun wordt direct verleend omdat Griekse banken volgende week anders vrijwel zeker zouden omvallen. In de eerste drie dagen van deze week zouden Grieken al 2 miljard euro hebben opgenomen. Normaal gesproken is dat slechts 600 miljoen in zo'n korte periode. Dit betekent dat er drie tot drieeneenhalf meer wordt opgenomen dan gewoonlijk, wat een duidelijk teken is dat Grieken het vertrouwen in hun banken zijn verloren. Een bankrun geldt over het algemeen als het begin van het einde voor een economie - in Griekenland zal dat vrijwel zeker niet anders zijn.

De voornaamste vraag is nu of de Europese Unie Griekenland onbeperkt wil steunen (wat nodig is om het land nog enigszins overeind te houden) of dat Brussel de beslissing neemt dat het op een gegeven moment genoeg is geweest.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer