Economische gehaktmolen draait sneller: nu elf ziekenhuizen in geldproblemen, bereikbare zorg staat onder druk

Geen categorieokt 08 2019, 15:30
Nu de economische motor begint te pruttelen en een wereldwijde recessie op de loer ligt blijkt ook de Nederlandse zorg niet immuun voor de steeds sneller draaiende gehaktmolen. Zo meldt NOS Teletekst dat het aantal ziekenhuizen met geldproblemen is toegenomen. Vooral kleinere ziekenhuizen hebben moeite het hoofd boven water te houden, maar ook grotere ziekenhuizen zoals het HagaZiekenhuis in Den Haag hebben te kampen met begrotingsproblemen.
Het is nog niet zo lang geleden dat in Amsterdam het MC Slotervaart plotseling moest sluiten vanwege begrotingsproblemen. Patiënten werden van het bed geligd en naar buiten gedragen. Ondanks de professionele inzet van het zorgpersoneel was het een onhandige situatie. In de Tweede Kamer was men kritisch op de minister van Medische Zorg, maar hij wist zich weer goed te verstoppen. De minister was daar zo goed in, dat het onderzoek naar de schimmige constructies geen aandacht krijgt.
De begrotingsproblemen van de elf ziekenhuizen die zijn onderzocht door de organisatie BDO Accountants beperken zich echter niet tot geld. Door de tekorten is het lastig om goed personeel aan te nemen en lopen de wachtlijsten op. Kortom: de begrotingsperikelen veroorzaken problemen op alle operationele niveau's van deze ziekenhuizen. Dat het binnenkort weer misgaat en een ziekenhuis deuren zal moeten sluiten lijkt ook waarschijnlijk: drie van de onderzochte centra scoren al enkele jaren slecht en op een bepaald moment 'is de koek op'.
Wanneer zou Rutte weer één van zijn befaamde "lijstjes" van stal halen om te onderbouwen dat we in een "ontzettend gaaf land" leven?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten