Economische gehaktmolen draait sneller: nu elf ziekenhuizen in geldproblemen, bereikbare zorg staat onder druk

Economische gehaktmolen draait sneller: nu elf ziekenhuizen in geldproblemen, bereikbare zorg staat onder druk

Nu de economische motor begint te pruttelen en een wereldwijde recessie op de loer ligt blijkt ook de Nederlandse zorg niet immuun voor de steeds sneller draaiende gehaktmolen. Zo meldt NOS Teletekst dat het aantal ziekenhuizen met geldproblemen is toegenomen. Vooral kleinere ziekenhuizen hebben moeite het hoofd boven water te houden, maar ook grotere ziekenhuizen zoals het HagaZiekenhuis in Den Haag hebben te kampen met begrotingsproblemen.

Het is nog niet zo lang geleden dat in Amsterdam het MC Slotervaart plotseling moest sluiten vanwege begrotingsproblemen. Patiënten werden van het bed geligd en naar buiten gedragen. Ondanks de professionele inzet van het zorgpersoneel was het een onhandige situatie. In de Tweede Kamer was men kritisch op de minister van Medische Zorg, maar hij wist zich weer goed te verstoppen. De minister was daar zo goed in, dat het onderzoek naar de schimmige constructies geen aandacht krijgt.

De begrotingsproblemen van de elf ziekenhuizen die zijn onderzocht door de organisatie BDO Accountants beperken zich echter niet tot geld. Door de tekorten is het lastig om goed personeel aan te nemen en lopen de wachtlijsten op. Kortom: de begrotingsperikelen veroorzaken problemen op alle operationele niveau's van deze ziekenhuizen. Dat het binnenkort weer misgaat en een ziekenhuis deuren zal moeten sluiten lijkt ook waarschijnlijk: drie van de onderzochte centra scoren al enkele jaren slecht en op een bepaald moment 'is de koek op'.

Wanneer zou Rutte weer één van zijn befaamde "lijstjes" van stal halen om te onderbouwen dat we in een "ontzettend gaaf land" leven?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Ziekenhuizen zorg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties