shutterstock 1495031954

Eerste signaal van Europees rampscenario: besmetting op Lesbos

Geen categoriemaa 13 2020, 16:00
Artsen zonder Grenzen (AzG) trekt aan de bel vanwege besmettingsgevaar op het Griekse eiland Lesbos. Deze week werd daar al de eerste corona-patiënt gesignaleerd. Een verdere infectie op dat eiland betekent gegarandeerd een humanitaire ramp met vele doden tot gevolg!
Ngo's zoals AzG waarschuwen natuurlijk om de haverklap voor het leed waar migranten, vluchtelingen en asielzoekers (mogelijk) mee te maken krijgen. In de meeste gevallen doen ze dat om steun te krijgen voor hun eigen open grenzen filosofie, onder het mom van 'humanitaire' redenen. Dat schiet mij vaak genoeg in het verkeerde keelgat en is van hetzelfde niveau als al die andere tranentrekker reclames van goede doelen. Máár dat neemt niet weg dat ze hier wel echt een punt hebben!
Moria, één van de grootste vluchtelingenkampen op Lesbos, is berekend op 3.000 mensen. Daar zitten er inmiddels 21.000. Er zijn haast geen voorzieningen voor die mensen en ziektes als schurft hebben er al hun intrede gedaan. Erbarmelijke toestand dus!
Je hoeft dan ook geen genie te zijn om te bedenken wat er gebeurt als het coronavirus zich daar verspreidt. Dan krijg je te maken met het virus 'in volle glorie': het kan dan losgaan in een gebied waar héél veel verzwakte mensen dicht op elkaar zitten, veel van hen al een conditie hebben én praktisch nul hulpmiddelen krijgen.
Het is wat dat betreft een kruitvat en niet eentje die zich gecontroleerd laat exploderen zodra de lont eenmaal aan is gestoken. Het op tijd signaleren zal moeilijk gaan. Tegen de tijd dat het gesignaleerd wordt, is dat hele eiland waarschijnlijk al besmet. En dan is het ook direct al te laat voor hulpverleners en andere mensen die van en naar het eiland reizen. Want die besmetten allerlei anderen, waaronder mogelijk ook andere vluchtelingen/asielzoekers. Dat is een garantie voor een overbelast zorgsysteem!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten