Eerste vijf jihadisten ontsnapt na bombardement

Geen categorieokt 11 2019, 19:00
Dit konden we van mijlenver zien aankomen maar bij deze dan toch 'de bevestiging': Volgens Syrische Koerden zijn vijf ISIS-strijders ontsnapt na een bombardement op Qamishli, een stad bij de Noord-Syrische grens.
De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn de grootste paramilitaire organisatie in het noorden van Syrië. Zij zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van een groot deel van Islamitische Staat. Naar schatting houden zij in diverse kampen dan ook zo'n 80.000 jihadisten en familie van jihadisten vast, waarvan zo'n 12.000 ex-strijders zijn.
En nu is waarschijnlijk één van die kampen of een gevangenis getroffen door een bombardement, waardoor er naar verluid vijf jihadisten zijn ontsnapt. In totaal zijn er sinds 2017 zo'n 18.000 ISIS-strijders 'uit beeld geraakt'. Wat niet betekent dat er ook daadwerkelijk 18.000 van die strijders vrij rondlopen. Voor een groot deel zijn deze figuren verdwenen in Syrië en Irak, wat betekent dat de kans vrij groot is dat ze alsnog ergens in een gevangenis zitten of dood zijn.
De vrees dat de gevangen jihadisten nu ook vrijkomen, of zelfs vrij worden gelaten, is in ieder geval erg groot. Er is tot dusver weinig bekend over of de organisatie überhaupt nog bestaat, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze jihadisten elkaar op zouden gaan zoeken en voor een 'tweede ronde' zullen gaan. Sommige van de vermiste jihadisten lopen namelijk met flinke bedragen rond. Er zou zo'n 350 miljoen euro aan geld en goederen zijn verdwenen, een aardig startkapitaaltje voor het begin van een nieuwe jihadistische organisatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten